Gamma Ray Live Thessaloniki

Posted by Wise_One on Sunday, February 21, 2010


Όταν είχαν έρθει το 2007 με τους Helloween, δεν τους είδα. Είπα αυτή τη φορά δε θα χάσω την ευκαιρία.

Μέχρι την Τρίτη που πήρα εισιτήριο, δεν είχα ιδέα αν οι Gamma Ray θα 'χουν support ή όχι. Δεν αναφερόταν τίποτα στο site του Block 33 (πρώην Υδρόγειος). Τελικά είχαν 2 κιόλας support, τους Secret Sphere και τους Freedom Call. Ας τα πάρουμε όμως απ' την αρχή.

Οι πόρτες κλασικά άνοιγαν στις 19.30 (ευτυχώς για να πάρουμε και λεωφορείο για κέντρο). Μετά ένα μισάωρο τελικά άνοιξαν, και μέχρι να τελειώσω το τσιγάρο για να μπώ μέσα, οι Secret Sphere ήταν ήδη πάνω στη σκηνή. Εν τω μεταξύ, επειδή όλη η σκηνή είχε καλυμμένα τα πράγματα των Gamma Ray, τα support ήταν εντελώς μπροστά στη σκηνή. Secret Sphere λοιπόν. Ιταλοί power-μεταλλάδες που βαράνε καλά! Μπόλικο μπάσο και διπλομποτιές απ' τον ντράμερ, οι κιθάρες πολλά "μπουκώματα" και πολύ groove ρε φίλε, πολύ headbanging έπεσε άσχετα αν δεν ήξερα ούτε ένα τραγούδι τους. Βιντεάκι δεν τράβηξα. Χεράκια έχετε, πάτε youtube και ψάξτε.

Οι Secret Sphere πρέπει να έπεξαν για κανα 20-25λεπτο. Με το που τελειώνουν, ανεβαίνουν οι τεχνικοί και μαζέυουν τα πράγματα και ξεκινάνε κατευθείαν soundcheck για τους Freedom Call. Μετά από λίγο, ανεβαίνουν οι Freedom Call και ξεκινάνε (καλά καλά ανάσα δε προλάβαμε να πάρουμε). Γενικά ελάχιστα τους έχω ακούσει αλλά δε μου άρεσαν ιδιαίτερα. Και στη συναυλία, πάλι δεν είχαν τίποτα για να με κολλήσει. Παρ' ότι παίζουν power metal, τους βρίσκω κάπως χαλαρούς, ψιλούς και "κλαψιάρηδες". Οι ρυθμικές κιθάρες δεν ακούγονταν σχεδόν καθόλου και το μπάσο ακουγόταν παραπάνω απ' όσο θα 'πρεπε... Είχαν βέβαια κανα 2 τραγούδια για χτύπημα, αλλά μέχρι εκεί. To Warriors of Light είπαν κι ευτυχώς τότε ξύπνησα λίγο γιατί αυτό μ' αρέσει αρκετά... Κατά τ' άλλα... πάλι δεν έχει βιντεάκια. Κάπου στο μισάωρο πρέπει να έπαιξαν.

Και τώρα το μεγάλο "διάλειμμα" για τσιγάρο και κάθισμα γιατί εντάξει, ορθοστασία τόσες ώρες προσωπικά κουράστηκα. Κανα μισάωρο πρέπει να έκαναν οι Gamma Ray ν' ανέβουν, το soundcheck κράτησε αρκετή ώρα. Εδώ να πώ ότι το κλαμπ είχε γεμίσει αρκετά αλλά τουλάχιστον μπορούσαμε ν' ανασάνουμε. Ξεκίνησαν οι Gamma Ray αρκετά δυνατά, κυρίως με κομμάτια απ' το κανούργιο τους άλμπουμ, To the Metal. Δε θυμάμαι όλα τα κομμάτια με τη σειρά, είπαν πάντως τα Deadlands, Mother Earth, No Need to Cry, Empathy, To the Metal. Ωραία ακούγονται live πάντως. Κάπου προς τη μέση του σετ πήγαν σε πιο παλιά κομμάτια κλασικά, που τα ξέρουμε έτσι κι αλλιώς. Abyss of the Void, Armageddon, Rebellion in Dreamland, Fairytale, New World Order, Send Me A Sign, I Want Out, Man on a Mission, All of the Damned, Gardens of the Sinner... Ελπίζω να μη ξέχασα πολλά άλλα και να μην έβαλα κάποιο που δεν είπαν :@


Στα bold τραγούδια, έγινε πανικός. Σκοτωθήκαμε όλοι. Mosh pit, χτυπιόμασταν, τραγουδούσαμε δυνατά... τί να λέμε....


Στο ρεφρέν του Rebellion in Dreamland αν θυμάμαι καλά, το είπαμε τόσο δυνατά που ο Kai γούσταρε πολύ και το ξαναέπαιξαν (το ρεφρέν, όχι όλο το κομμάτι) και πάλι εμείς από κάτω να συνοδεύουμε...

Για να τελειώσω, θα προτιμούσα ν' άφηναν κάποια καινούργια τραγούδια απ' έξω και να 'παιζαν τα Eagle, Watcher in the Sky & Heavy Metal Universe. Είναι πολύ αγαπημένα μου κι είμαι σίγουρος ότι θα γινόταν ακόμα περισσότερος πανικός...

Highlights(μάλλον): Ο Kai μου έδωσε την εντύπωση ότι είναι εντελώς στούπας. Εκεί που καθόμασταν έξω, πέρασε από μπροστά μας και μου φάνηκε εντελώς κοντός. Ο Dan απ' την άλλη, είναι αρκετά ψηλός κι εντελώς τέρας στα τύμπανα. Ο Henjo παίζει και γαμώ τα σόλο κι είναι εντελώς μορφή ρε φίλε! Ο Dirk ήταν σχεδόν μόνιμα ανεβασμένος δίπλα στα τύμπανα. Θεόρατος τύπος και γαμάτος μπασίστας, κρατάει πολλή ώρα σταθερό ρυθμό και γρήγορο. Σε κάποια φάση, πρέπει να έσπασε μια χορδή του Kai (φαίνεται σ' ένα βιντεάκι μου) και κατευθείαν πήρε δεύτερη κιθάρα. Αυτό θα πει να είσαι ετοιμοπόλεμος... Ξεκινάνε ένα τραγούδι, το Abyss... νομίζω και τα μπερδεύουν!!! Μόλις τελειώνει το intro, κάποιος κάνει λάθος και τα γαμάνε! Χαχαχαχα, να τους έβλεπες όλοι έδειχναν κάποιον άλλο για το ποιός έφταιγε! Πλάκα είχε. Στην αρχή έφαγαν λίγη γιούχα (κακώς βέβαια) αλλά εντάξει γαμηθήκαμε στα χειροκροτήματα μετά. Το drum solo του Dan ήταν υπέροχο.

Αυτά νομίζω. Δεν πρέπει να έχω να προσθέσω τίποτα άλλο. Ήταν πολύ καλό live, θα μπορούσε να είναι και καλύτερο αλλά τουλάχιστον το ευχαριστήθηκα. Για 3 ακόμα βιντεάκια, πάτε εδώ και δείτε.

5 comments:

Comment by ARD on 22 February, 2010 21:18

Θα συμφωνήσω σχεδόν σε όλα, αλλά κυρίως με την τελευταία σου φράση. Όντως θα μπορούσε να είναι καλύτερο, πέρασα πολύ καλά, όμως δεν θα είναι μια συναυλία που θα τη θυμάμαι για καιρό.

Bits & Pieces από Αθήνα

*Secret Sphere δεν άκουσα καθόλου, διότι την ώρα που έπαιζαν το τελευταίο κομμάτι είχα μόλις μπει στο μαγαζί μετά από αρκετή ώρα αναζήτησης πάρκινγκ, οπότε προτίμησα να ανταποκριθώ στο κάλεσμα της φύσης - λόγω και κληρονομικότητας σε παθήσεις του προστάτη. Οι τουαλέτες του Fuzz, πάντως, άριστες. Μπράβο σας.

*Freedom Call. ΜΕ άρεσαν αρκετά. Θα έλεγα πως στα καλά τους ήταν Edguy-ish, στα σκληρά τους GammaRay-ish και στα αδύναμά τους Stratovarius-ish. Θα ήθελα να ασχοληθώ παραπάνω μαζί τους.

*Gamma Ray. Όπως τα λες. Τι να λέμε τώρα. Ο Kai είναι κορυφή σε ό,τι κι αν κάνει, τέλος. Άψογος σε όλα. Κι όσον αφορά στο Rebellion, προσωπικά δεν θυμάμαι άλλη συναυλία να ακούγεται μόνο ο κόσμος και καθόλου ο τραγουδιστής. Στα μείον το drums solo, αλλά εγώ είμαι δεδηλωμένος εχθρός των solo. Τα θεωρώ λίγο ποζέρικα, ενώ την ώρα των solo θα μπορούσε άνετα να χωρέσει άλλο ένα τραγουδάκι, π.χ. Land Of The Free, το οποίο - ειρήσθω εν παρόδω - θεωρώ έγκλημα να μην παίζεται. Τεράστιο συν το ότι μεταξύ των δύο τελευταίων τραγουδιών (I Want Out, Send Me A Sign) αρχίσαμε να ουρλιάζουμε "RIDE THE SKY", και τότε οι τύποι συνεννοήθηκαν μεταξύ τους και το έπαιξαν εκτός set list. Κακός χαμός, δε χρειάζεται να το πω.

Όπως λέει και η διαφήμιση με τις γριές και τις κατσίκες, εξέκιουτιβ σάμαρι κονκλούζιον, δεν ήταν η κορυφαία συναυλαία, αλλά ήταν γαμάτη και ανυπομονώ να ξαναδώ Gamma Ray στην Ελλάδα το συντομότερο.

 
Comment by rockordie on 23 February, 2010 00:20

Τους έχω ήδη δει 3 φορές και η τελευταία με Helloween με χόρτασε για μερικά χρονάκια ακόμα...ίσως την επόμενη φορά.

 
Comment by vpapanik on 24 February, 2010 13:21

@alroud +3 (+1 gia kathe group) !!! kai gamw ta lives.

 
Comment by Anonymous on 28 February, 2010 00:36

oi Freedom Call itan ekpliktikoi! makari na tous doume sudoma kai headliners! alla opios den gnwrizei ena group fusiko na "vare8ei" an den kserei ta kommatia tou na borei na tragoudisei kai kana stixo.. auto omws den simenei oti den htan kaloi! itan fandastikoi kai kalo 8a einai na kanoun kritiki kapioi pou gnwrizoun gia na min grafoun pragmata pou den isxioun logw agnoias kai o kosmos sximatizei la8os entupwsi.
etsi den einai? ;)
filika

 
Comment by ARD on 01 March, 2010 12:38

Ανώνυμε φίλε, μ' αρέσει που από τη μια θέτεις όρια στο ποιος μπορεί και ποιος δε μπορεί να κάνει κριτική και από την άλλη κοτσάρεις και τη χαριτωμενιά σου με το ;) και το "φιλικά" στο τέλος.

Δηλαδή, θα μετράμε τι λέμε για να ικανοποιούμε τους πάντες; Sorry mate, wrong blog. Για χάιδεμα αυτιών πας σε ιστοσελίδες και περιοδικά που παίρνουν τζαμπέ σιντιά, εισιτήρια και backstage passes σε αντάλλαγμα με τον καλό τους το λόγο.

Γι' αυτό εδώ υπάρχουν, εξάλλου, τα σχόλια, για να λέει ο καθένας τι πιστεύει κι όχι για να λέει ο καθένας στους άλλους τι πρέπει να πιστεύουν.

Μεγάλα παιδιά είμαστε, πιστεύω πως καταλαβαίνεις τη διαφορά.

Υ.Γ.: Φαντάζομαι ότι για εσένα μια σοβαρή κριτική συναυλίας ενός support συγκροτήματος συνοψίζεται άριστα στις φράσεις "itan ekpliktikoi! makari na tous doume sudoma kai headliners! [...] itan fandastikoi". Φιλαράκο, αυτό δεν το βρεις εδώ, σίγουρα όχι...