Shadow Gallery

Posted by dddd on Saturday, March 17, 2007


Η μπάντα ξεκίνησε το 1980 (εγώ γεννήθηκα ένα χρόνο μετά, ενώ κάποιοι εδώ μέσα ήταν ήδη 5 χρονών) στην Allentown της Pennsylvania (USA), με τους Mike Barker, Carl Cadden-James, Ron Evans, & John Coonie υπό το όνομα Sorcerer και έγιναν γρήγορα γνωστοί διασκευάζοντας δύσκολα κομμάτια από Rush, Yngwie Malmsteen κ.α.

Το 1985 ο κιθαρίστας Chris Ingles καθώς και ο Brendt Allman γίνονται μέλος των Sorcerer. Με τον John Cooney στα τύμπανα, άρχισαν οι επαφές με τη μικρή δισκογραφική εταιρεία MAGNA CARTA για την πραγματοποίηση του πρώτου δίσκου. Εν τω μεταξύ ο Ron Evans εγκαταλείπει την μπάντα λόγω διαφορετικού μουσικού γούστου από το υπόλοιπο συγκρότημα και επίσης οι Sorcerer μετονομάζονται σε Shadow Gallery.

Η ηχογράφηση του πρώτου 8-track demo είναι πλέον πραγματικότητα και το συμβόλαιο με τη MAGNA CARTA έρχεται στις 23 Αυγούστου του 1991. Ο πρώτος δίσκος με τίτλο "Shadow Gallery" κυκλοφορεί το καλοκαίρι του 1992.

Την ίδια περίοδο γίνονται διαπραγματεύσεις για το πρώτο tour, το οποίο θα γινότανε στην Ιαπωνία. Τελικά, η περιοδεία δεν έγινε αλλά στο συγκρότημα προστέθηκε ο κιθαριστας και πληκτράς Gary Wehrkamp, ο οποίος αρχικά ήταν session μουσικός για τα live και μετά έγινε μόνιμο μέλος (Μάρτιος 1993).

Για τους επόμενους 8 ½ μήνες η μπάντα εργάζεται πυρετωδώς πάνω στον καινούργιο δίσκο και τον Απρίλιο του 1994, έχοντας στα τύμπανα τον Kevin Soffera, ξεκινούν την ηχογράφησή του. Τον Απρίλιο του 1995 ο νέος δίσκος ολοκληρώνεται και στις 11 Ιουλίου κυκλοφορεί το "Carved In Stone".

Ακόμα μια αλλαγή στο line up, φέρνει τον πλέον μόνιμο Joe Nevolo πίσω από τα τύμπανα και ακολουθούν τα: "Tyrrany "(1998) & "Legacy" (2001).

Το 2005 κυκλοφορεί ο πέμπτος δίσκος των Shadow Gallery με την ονομασία "Room V" και με δισκογραφική εταιρεία την Inside Out Music.

Οι Shadow Gallery είναι από τις καλύτερες progressive μπάντες με εκλπηκτικές συνθέσεις & φωνές, φαντασμαγορικά concept albums και στίχους που τσακίζουν! Προσωπικά, προτείνω ανεπιφύλακτα το Tyrrany, το οποίο θεωρώ τον καλύτερο δίσκο απ’ όλους!

Παρακάτω μπορείτε να έχετε ένα δείγμα από τη μουσική τους:

Shadow Gallery: Darktown
Carved In Stone: Cliffhanger
Tyrrany: Stiletto In The Sand, War For Sale, New World Order
Legacy: Legacy
Room V: The Archer Of Ben Salem

6 comments:

Comment by ARD on 17 March, 2007 21:42

Αλήτη Νίκο, μου έκλεψες το θέμα που πολεμούσα εδώ και καιρό να κάνω. Ας είναι, αφού κάποιος το έκανε. Θα σε κανονίσω, όμως, θα δεις.

Μιλάμε για πολύ μεγάλη αγάπη οι SG και, δυστυχώς, οι ίδιοι δηλώνουν studio band και γι αυτό δεν έχουν κάνει κανένα live και κανένα video.

(Βέβαια, ίσως μπορεί να τους πείσει η Didi να έρθουν και να βάλει τα εισιτήρια 230 ευρώ, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία).

Η πλάκα είναι πως αγόρασα το Tyrrany το 2000 από περιέργεια, όταν έμαθα ότι συμμετέχουν ο James LaBrie και ο D.C. Cooper (από Royal Hunt). Μία εβδομάδα συνεχούς ακρόασης με οδήγησε στο να αγοράσω και τα υπόλοιπα.

Shame on me, ακόμα δεν έχω αγοράσει το Room V. Πάντως είναι από τα συγκροτήματα που αυτό που θα βγάλουν θα το αγοράσω και μάλιστα με κλειστά μάτια.

 
Comment by dddd on 17 March, 2007 21:52

χεχε...πάρε πάσα και κάνε post για Royal Hunt μιας και τους ανέφερες μη σε προλάβω πάλι!
Η αλητεία εκδηλώθει λόγω άγνειας και μόνο!
Σε ότι αφορά τα live, αποτελούν μια πονεμένη ιστορία για αυτή τη μπάντα, μιας και όσες φορές πήγε να γίνει κάτι το πράμα ναυάγησε.....αλλά όταν θα έρθει αυτή η στιγμή...θα σκάσω όσα είναι και θα πάω με τη μία!

 
Comment by toolman on 18 March, 2007 12:51

κάνουν συναυλίες απ'όσο ξέρω, απλά πολύ σπάνια και μόνο στο αμέρικα, δε βγαίνουν παραέξω.
πολύ αγαπημένη μπάντα, η φωνή του Baker είναι απίστευτη.
καλλιτέχνες θα έλεγα με την πραγματική έννοια, αφού κυκλοφορούν δίσκο σχεδόν κάθε 5 χρόνια. και όλοι οι δίσκοι είναι φανταστικοί.
οι royal hunt απ'την άλλη μόνο το paradox έχουν να αντιπαραθέσουν...πολύ λίγοι μπροστά τους.

 
Comment by rockordie on 19 March, 2007 17:21

Ελπίζω να κάνετε πλάκα γιατί αυτά που άκουσα εγώ, μπορούν να κάνουν μέχρι και ψόφιο σκύλο να βαρεθεί...

Επιτέλους πρέπει οι μουσικοί να σταματήσουν να βγάζουν δίσκους για τους άλλους μουσικούς.

P.S: Δεν θέλω απαντήσεις που θα μου εξηγούν το μεγαλείο των Shadow "boring" Gallery γιατί δεν πρόκειται να αλλάξω γνώμη.

 
Comment by dddd on 19 March, 2007 18:19

Δηλαδή η παπαριά που ποστάρισες για GnR (που μετά από αρκετές προσπάθειες ακρόασης συμπαίρανα ότι χαράμισα την ώρα μου) και την έβαλες και για download είναι καλύτερη?΄H είναι μουσική για τους μη μουσικούς?What do you mean anyway???

 
Comment by guitarlikas on 20 March, 2007 15:46

Εύγε εύγε! Πολύ ωραία μπάντα και βασικά το Room V είναι και γαμώ. Έχει και ωραία γυναικεία φωνητικά, αλλά πάνω απ όλα ΩΡΑΙΕΣ κιθάρες :)
Rod checkαρε τον τελευταίο τους δίσκο.