Emperor

Posted by dddd on Wednesday, March 21, 2007

Οι Emperor προέρχονται από το Telemark της Νορβηγίας. Είναι γνωστοί σαν μία από τις πρωτοπόρους μπάντες στο χώρο του συμφωνικού black metal, έχοντας πουλήσει πάνω από 500.000 δίσκους παγκοσμίως.

Το γκρουπ ξεκίνησε σαν τρίο την άνοιξη του ‘91 με τους Samoth (drums), Ihsahn (guitar/vocals) & Mortiis (bass) και ηχογράφησε το θρυλικό "Wrath of the Tyrant" demo,το οποίο οδήγησε το συγκρότημα σε συμβόλαιο με την Candlelight records.Τη ίδια περίοδο ο Samoth αναλαμβάνει την κιθάρα και την θέση του στα τύμπανα παίρνει ο Bard Faust. Μέχρι το τέλος του ’92 ο μισός δίσκος "Emperor / Enslaved" split CD ήταν έτοιμος και κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά, ενώ ο Mortiis εγκατέλειψε το συγκρότημα και αντικαταστάθηκε από τον Tchort.

Η ανταπόκριση του τύπου ήταν δικαιολογημένα τεράστια απέναντι στους Emperor και το καλοκαίρι του ’93 άρχισαν την ηχογράφηση του νέου τους δίσκου "In the Nightside Eclipse". Την ίδια χρονιά συνέβησαν κάποια γεγονότα που οδήγησαν σε ανακατατάξεις στο line up. O Alver έπιασε το μπάσο στη θέση του Tchort & ο Trym (ex. Enslaved) έκατσε πίσω από τα drums.

Στα τέλη του ’96 κυκλοφορεί το EP "Reverence" και στις αρχές του ’97 ο κορυφαίος δίσκος ..."Anthems To The Welkin At Dusk". Ακολουθούν περιοδείες την επόμενη χρονιά και εμφανίσεις των Emperor στο Dynamo and Milwaukee Metalfest του ΄98.

Ο επόμενος δίσκος "IX Equilibrium",βρίσκει τους Emperor χωρίς μπασίστα, αφού ο Alver αφήνει την μπάντα και ο Ihsahn αναλαμβάνει διπλό ρόλο. Ο δίσκος καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις με τον συνδυασμό κλασσικών black metal σημείων και συμφωνικής μουσικής, που συμπληρώνονται από τις σατανικές κραυγές και τα οπερετικά φωνητικά του Ihsahn.

Το 1999 το συγκρότημα συμμετέχει σε περιοδεία στη Ευρώπη σαν special guests στους Morbid Angel,ενώ είναι headliners στην περιοδεία τους στις Η.Π.Α. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κυκλοφορουν το live album & full-length DVD, "Emperial Live Ceremony".

Το κύκνειο άσμα των Emperor είναι το αριστούργημα "Prometheusthe Discipline of Fire & Demise" (2001).

"The Emperor is dead, long live the Emperor"

Το 2003 κυκλοφορεί ένα best of διπλό άλμπουμ και η μπάντα κάνει επιλεκτικές εμφανίσεις στο Norways Inferno Festival,στο Wacken Open-air της Γερμανίας και σε τέσσερα αποκλειστικά show στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες.

Και όπως αναφέρει ο "Αυτοκράτορας" στο επίσημο site του:
Beyond that, the future, as ever, is a mystery waiting to be unravelled…

Discography:
"Emperor"
"In the Nightside Eclipse"

"Reverence"
"Anthems to the Welkin at Dusk"
"IX Equilibrium"
"Emperial Live Ceremony"

"Prometheus – the Discipline of Fire and Demise"
"Scattered Ashes – a Decade of Emperial Wrath"

Official Line Up:
Ihsahn
Samoth
Trym

Empty



Very important PS: Ο Ihsahn ακολουθεί solo καριέρα με μπάντα που φέρει το όνομά του και έχει ήδη κυκλοφορήσει το εκπληκτικό άλμπουμ "The Adversary", το οποίο περιλαμβάνει άσματα όπως το "Astera Ton Proinon" & "The Pain Is Still Mine".

5 comments:

Comment by dddd on 21 March, 2007 19:11

Ένα βιντεάκι από Ihsahn μπορείτε να δείτε εδώ!

 
Comment by uncle on 21 March, 2007 21:31

Φοβερό post Άρχοντα του Σκότους (ακα Νίκο), περίμενα και περίμενα για να το κάνω και τελικά αποζημιώθηκα απο σένα.

Αλλά για την Ιστορία, έχουμε να πούμε και μερικά πραγματάκια ακόμα ωστε το Post να είναι πλήρες.
Και ας ξεκινήσω απο το τέλος προς την αρχή.
Ο Ihsahn πριν ακόμα διαλύσουν οι Emperor το 1999, κυκλοφορεί το πρώτο του δισκάκι, με το όνομα Peccatum, μπάντα που απαρτίζεται απο τον ίδιο, την γυναίκα του Ihriel και το γαμπρό του Lord PZ.
Δισκογραφία:
* Strangling from Within - (1999)
* Oh, My Regrets [EP] - (2000)
* Amor Fati - (2001)
* Lost in Reverie - (2004)
* The Moribund People [EP] - (2005)
Το 2004 ο Lord PZ. την κάνει απο το γκρούπ και το σχήμα γίνεται πιο μελωδικό και gothic.

Ας συνεχίσω λίγο ακόμα με την δισκογραφία. Το split με Enslaved λέγεται "Hordanes Land". Επίσης το 1998 κυκλοφορούν ένα split "Thorns vs. Emperor", με τους Thorns (πολύ καλή κυκλοφορία) όπου η μεν διασκευάζουν τους δε.

Αυτά για την ώρα, πάω για μπύρα τώρα να θυμηθώ τα παλιά, και να επιστρέψω με λίγα ακόμα σχόλια.
\m/

 
Comment by uncle on 22 March, 2007 00:54

Επίσης για να συμπληρωθεί η δισκογραφία των Emperor:

* 1994 As The Shadows Rise (EP)
* 1998 Wrath Of The Tyrants

Το "Prometheus – the Discipline of Fire & Demise" αποτελεί πια το κύκνειο άσμα της πρώτης περιόδου, γιατί στα τέλη του περασμένου έτους η επανασύνδεση των Emperor είναι γεγονός.

Τέλος, ας γίνει και μια μικρή αναφορά στον Bard "Faust" Eithun, ο οποίος το 1992 φυλακίστικε για φόνο ενός gay, ο οποίος του την έπεφτε συνέχεια. O μακαρίτης πια gay πέθανε σα γουρούνι, αφού ο Faust του άνοιξε αρκετές τρύπες επιπλεόν, απο ακατάσχετη αιμορραγία (σημειωτέον οτι δεν είχε χτυπηθεί ζωτικής σημασίας όργανο).

 
Comment by Elemental_Nausea on 22 March, 2007 15:40

Μπράβο ρε Νίκο ρε με post σου και τα τοστ σου :P Tα καλύτερα τους για εμένα είναι το Anthems To The Welkin At Dusk και το In The Nightside Eclipse

Eπίσης να συμπλήρωσω πως ο Ιhsahn είναι και στους Thou Shalt Suffer

 
Comment by rockordie on 22 March, 2007 21:18

Πολύ κακία βρε αδερφέ, πάντως με το post και τα comment του uncle φούλαρα πληροφορίες...too much information (stack overflow).

Και για να μην το ξεχάσω να πω ότι χαίρομαι όταν βλέπω μπάντες να βγάζουν τα καραγκιόζικα ρούχα με τα καρφιά και να ντύνονται σαν άνθρωποι. Αυτά τα 80's στυλιστικά κατέστρεψαν τους πάντες.