Maiden live Preport

Posted by ARD on Friday, February 08, 2008

Η περιοδεία των Maiden ξεκίνησε και, δυστυχώς, το set list είναι μια τεράστια απογοήτευση για εμένα.

***** SPOILER ALERT *****
Όσοι δε θέλετε να μάθετε περισσότερα μπορείτε να σταματήσετε εδώ την ανάγνωση. Εξάλλου, δεν πρόκειται να διαβάσετε και πολλά καινούρια και πρωτότυπα πράγματα.

Ιδού το set list από την πρώτη τους συναυλία στην Ινδία:
Intro: Churchill’s Speech/Aces High, 2
Minutes To Midnight, Revelations, The Trooper, Wasted Years, The Number Of The
Beast, Run To The Hills, Rime Of The Ancient Mariner, Powerslave, Heaven Can
Wait, Can I Play With Madness, Fear Of The Dark, Iron Maiden.

Encore: Moonchild, The Clairvoyant,
Hallowed Be Thy Name.

Σχόλια:

Η περιοδεία «Somewhere Back In Time» ξεκίνησε ως concept με τραγούδια – υποτίθεται – από τα Powerslave, Somewhere In Time και Seventh Son Of A Seventh Son. Αντ’ αυτού βλέπουμε μια παλμώδη πλην όμως τετριμμένη έναρξη (Intro – Aces High – Two Minutes To Midnight) και στο set list κομμάτια που δεν προέρχονται από εκείνα τα άλμπουμ μόνο. Αν τα συνοψίσουμε, βλέπουμε ότι έχουμε:

  • Number Of The Beast: Τρία κομμάτια που είναι κλασικά, όμως έχουν χιλιοακουστεί σε συναυλίες των Maiden.
  • Piece Of Mind: δύο κομμάτια που είναι γαμώ, όμως το αρχικό σχέδιο πάει για φούντο.
  • Powerslave: τέσσερα κομμάτια. Η έναρξη είναι, όπως είπα, πολύ καλή, αλλά τετριμμένη. Θα προτιμούσα έναρξη με Caught Somewhere In Time ή Moonchild έτσι για να κάνει λίγο αίσθηση. Γουστάρω πολύ που παίζουν το Rime, γιατί είναι από τα αγαπημένα μου.
  • Somewhere In Time: Μόνο δύο κομμάτια;;;;; Η περιοδεία έχει το όνομα που έχει και από το (σχεδόν) ομώνυμο άλμπουμ παίζονται μόνο δύο κομμάτια; Ούτε καν το title track;;;;; Δε συζητάω για Alexander The Great, στην τελευταία συναυλία δείξαμε ότι είμαστε πολύ ανάξιοί του, αφού κανείς δεν ήξερε τους στίχους. Όμως η περιοδεία λέγεται Somewhere Back In Time, όχι πχ The New Powerslave ή κάτι τέτοιο. Επίσης να αναφέρω ότι ο φετινός Eddie είναι ο Cyborg Eddie από το συγκεκριμένο άλμπουμ...
  • 7th Son: Το Can I Play With Madness δεν είναι από τα αγαπημένα μου τραγούδια, όμως γουστάρω πολύ Moonchild. Για το Clairvoyant λέω ούτε κρύο ούτε ζέστη. Προφανώς έχει σκουριάσει πολύ η φωνή του Βρασίδα για κάτι σε Infinite Dreams.
  • Τέλος, όσον αφορά την εκατομμυριοστή φορά που θα ακούσω το Fear Of The Dark δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο, διότι απαξιώ. Το θεωρώ το πλέον mainstream τραγούδι των Iron Maiden, λίγο πιο κάτω από τα ευρέως γνωστά των Scorpions που τα παίζει ακόμα και ο Kiss FM. Το ίδιο ισχύει και στο ερώτημα κατά πόσο συμβιβάζονται τα Somewhere Back In Time και Fear Of The Dark.

Συμπέρασμα (πρώιμο, πολύ πριν τους δούμε εκ του κοντόθεν)

Ενώ περίμενα κάτι πολύ διαφορετικό σε επίπεδο set list, βλέπω μια τυπική περιοδεία Maiden. Τα μόνα διαφορετικά είναι το Rime και το Moonchild, τα οποία δεν έχω δει ποτέ σε live (μόνο σε βίντεο από live) και γι΄ αυτά ανυπομονώ. Θα προτιμούσα στη θέση τετριμμένων κομματιών να μπουν κομμάτια που δεν έχουν ακουστεί σε συναυλίες των Maiden για πολύ καιρό. Π.χ. αντί για το Fear Of The Dark (αν θέλουν τόσο πολύ να βάλουν κάτι από εκείνο το δίσκο) να παίξουν το Afraid To Shoot Strangers που είναι κατά πολύ ανώτερο. Επίσης, να παρέλειπαν τα κομμάτια του Piece Of Mind και να έπαιζαν όχι πολυπαιγμένα κομμάτια από το Somewhere In Time (π.χ. Loneliness Of The Long Distance Runner, Stranger In A Strange Land, Caught Somewhere In Time κ.α.). Εναλλακτικά, αντί να χιλιομυριοακούσουμε το Fear, γιατί να μην ακούγαμε το Infinite Dreams ή το Only The Good Die Young;

Η άποψή μου (πολύ πριν τους δω, το τονίζω αυτό) είναι πως πολύ απλά βαριούνται να «μάθουν» κομμάτια που δεν έχουν πολυπαίξει σε συναυλίες και απλά κάνουν «επαναλήψεις» σε κομμάτια που έχουν παιχτεί αρκετές φορές. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι όταν έχεις κάνει μια πορεία όπως οι Maiden, τότε έχεις τη δυνατότητα (και οφείλεις να το εκμεταλλευτείς) να παίξεις κομμάτια που δε θυμίζουν airplay μοδάτου ραδιοφωνικού σταθμού, αλλά καινούρια κομμάτια που θα τα θυμούνται αυτοί που θα έρθουν.

Τελευταία άφησα την απογοήτευση του support. Στη Wikipedia γράφει ότι το ένα support για το δικό μας leg θα είναι οι Avenged Sevenfold (άκουσα λίγο και μου φαίνονται ψιλομέτριοι) μαζί με ακόμη ένα act tba. Εύχομαι να είναι οι Dillinger για να γουστάρει και ο Toolman ;-).

Δεν τα παρουσιάζω μαύρα. Γουστάρω Maiden και συνεχίζω να γουστάρω Maiden. Ίσα ίσα που τις απαιτήσεις μου τις έχω για εκείνους που μου αρέσουν και όχι για όσους μου είναι αδιάφοροι. Θα πάω στις 2/8 στο Terravibe και θα πάω με όρεξη. Το θέμα είναι πως με το κείμενο αυτό προλαμβάνω τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν.

15 comments:

Comment by toolman on 08 February, 2008 13:58

"Ενώ περίμενα κάτι πολύ διαφορετικό σε επίπεδο set list, βλέπω μια τυπική περιοδεία Maiden"

τα λεγε ο pulman!! :P

συμφωνώ απολύτως με αυτά που λες και μάλλον δε θα πάω καν, ούτε στο τσάμπα δε θα το επιχειρήσω...κρατάω το οτι προφανώς μας κοροιδεύουν κι εκμεταλλεύονται την καύλα ορισμένων...

όσο για το support, οι avenged είναι για τον πέο καβάλα και οι θεοί απλά αποκλείεται να ρθουν! αν έρθουν θα μαζί θα πάμε terra vibe! :)

 
Comment by Unknown on 08 February, 2008 14:28

Αν έρθουν οι θεοί θα πάμε με μπλουζάκια Fix Your Face θα τα σπάσουμε όλα και μετά θα φύγουμε! Ποιοι maiden??? Χοχοχο!

Σοβαρά τώρα...εγώ που δεν πολυγουστάρω maiden, δεν του έχω δει live αλλά θα ήθελα να τους δω, μια χαρά το βρίσκω το setlist :P

Οι Avenged Sevenfold είναι τεχνίτες, ο προηγούμενος δίσκος τους (που έχω ακούσει) ξεχιλίζει maiden-ίλα, αλλά ουσιαστικά δεν είναι τίποτα σπουδαίο.

 
Comment by Anton on 08 February, 2008 15:13

Λοιπόν και γω σπάστηκα γιατί άλλα περίμενα και άλλα βλέπω, με συνέπεια να μην κατέβω στο Terra Vibe. Όμως το τι μας αρέσει και τι "πρέπει" να παίξουν είναι μαι κουβέντα χωρίς νόημα και χωρίς κατάληξη.

 
Comment by ARD on 08 February, 2008 15:43

Τι μας αρέσει: Μετά από κάμποσες συναυλίες Maiden μας αρέσει κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες φορές, κάτι όχι τόσο προβλέψιμο, όπως πχ Fear Of The Dark πριν το Iron Maiden και το πρώτο thank you, goodnight. Μας αρέσει επίσης το Somewhere Back In Time Tour να είναι τέτοιο και όχι Live After Death Remastered DVD With Extra Material And Neither Special Price Nor Something To Look Forward To World Tour.

Με πιανεις?

 
Comment by Anton on 08 February, 2008 16:06

Και γω θα θέλα να τους έδινα το setlist που έχω στο μυαλό μου και να μου αφιέρωναν όλη την περιοδεία! Ρε φίλε οι Maiden είναι. Χαρισματικοί, ξεροκέφαλοι. Σε μένα που δε μ άρεσε η λογική επιλογής των τραγουδιών και τους έχω δει δυο φορές, δεν θα κατέβω Αθήνα. Αλλά δεν θα κάτσω να πω στον Harris παίξε εκείνο και το άλλο. Αν καθόταν και άκουγε τον κόσμο τώρα σε κανένα κλαμπάκι θα έπαιζαν.

 
Comment by toolman on 08 February, 2008 17:20

κάτσε ρε έβδομε υιέ! συμφωνώ οτι για να γίνεις μεγάλος και τρανός πρέπει να "γράψεις" τους οπαδούς αλλά τώρα τι ανάγκη έχουν οι maiden?
μήπως δε θα φτάσουν τα λεφτά για τα τρισέγγονα της κόρης του harris? ήμαρτον! λίγη τσίπα. ας μην την έλεγαν Somewhere Back In Time Tour αλλά somewhere ta idia tha paiksoume tour...

 
Comment by vpapanik on 08 February, 2008 19:23

Δεν δίνω 150 ευρώ και βάλε για να ακούσω το Rime. Και δεν θέλω να ακούσω ξανά το Fear of the Dark, με την ίδια λογική (εκτός δηλαδή του tour concept) θα προτιμούσα το Dance of Death. Αι και σιχτίρ, τζάμπα χάρηκα και πόσταρα κιόλας.

PS. Ενδέχεται το setlist να βελτιωθεί στη πορεία αλλά δεν το βλέπω. Σε τέτοια περίπτωση το ξανασυζητάω.

 
Comment by uncle on 08 February, 2008 19:38

αντε ρε βλαξ παπανικ, μας το παίζεις και ξενερουά τώρα. τα @@ μου είναι ακόμα φουσκώ από το πολύ μπλα μπλά σου για τους maiden. ήθελες να πάρεις και εισιτήριο από τον νοέμβριο (ελπίζω να το πήρες βέβαια και να το κρεμάσεις δίπλα στο πτυχίο σου χοχοχο).

ταπαμε και τα ξανάπαμε. για τέτοια κοροιδία μας έχουν τελειώσει τα φράγκα προ πολλού. καλύτερα να δω τα φιλαράκια μου να παίζουν σε κάνα μπαράκι και ας πληρώσω το ποτό 8 ευρώ, αλλά θα γουστάρω πιο πολύ.

 
Comment by Giannis P. on 09 February, 2008 13:44

Μιας και από στο δικό μου blog αυτοαποκλείστηκα, στο παρόμοιο topic, θα τα πω εδώ.

Εν κατακλείδι και με βάση τα στοιχεία. Όλη αυτή η Early Years - Somewhere back in time περιοδεία κλπ είναι ένα εμπορικό πακέτο καλοστημένο και καλοσχεδιασμένο.

ΟΛΑ τα live VHS των 80ς επανακυκλοφορούν σε , χορταστικές ομολογουμένως, DVD επανεκδόσεις και υποστηρίζονται από περιοδείες.

Αυτή τη στιγμή ξεπουλιέται το μεγαλύτερο Live γεγονός των 80ς…η World Slavery Tour και το video που την απαθανάτισε, το live after death. Το στήσιμο του σετλιστ είναι το ίδιο , έχουν φέρει όλα τα σκηνικά της Slavery tour και απλώς έχουν βάλει πέντε κομμάτια από τα μεταγενέστερα.

α Somewhere back in time κλπ τα ακούω βερεσέ

Δεν ξέρω στο μέλλον τι θα γίνει, αυτή τη στιγμή έτσι έχουν τα πράγματα.

Και μπορεί οι Maiden να έχουν ΤΑ φράγκα, η εταιρεία τους όμως EMI και η κάθε εταιρεία, δεν θα αφήσει τους Maiden και τους κάθε Maiden να κάνουν ότι γουστάρουν.

Από τη στιγμή που η κρίση στη δισκογραφία είναι τέτοια, ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ μπορεί να αποφέρει έσοδα εκμεταλλεύεται στο μέγιστο βαθμό.

Και αυτό το project που τρέχει τώρα, είναι το εμπορικότερο που θα μπορούσε να γίνει.

 
Comment by Anonymous on 09 February, 2008 20:32

ο ορκισμενος οπαδος γουσταρει το συγκροτημα οτι και να παιξει στο live οσες φορες και να ρθουν.τελος

 
Comment by Anonymous on 09 February, 2008 21:24

@ ave Άλλο ορκισμένος οπαδός κι άλλο πρόβατο. Είπα ότι γουστάρω Maiden ή οποιονδήποτε άλλον, αλλά αυτό δε μου στερεί το δικαίωμα κριτικής και μάλιστα αυστηρής. Ίσα ίσα που την κριτική την απευθύνεις εκεί που γουστάρεις, γιατί θέλεις να βελτιώσεις αυτό που σε νοιάζει. Αν κάτι δε με νοιάζει, να κι αν αλλάξει να κι αν δεν αλλάξει, οπότε δεν ασχολούμαι καν.

 
Comment by toolman on 10 February, 2008 01:36

αβε αυτή είναι η πιο βλαμμένη ατάκα που έχω ακούσει, χωρίς παρεξήγηση κιόλας.
άλλο οπαδός κι άλλο μαλάκας, δηλαδή πρόβατο.

 
Comment by vpapanik on 10 February, 2008 20:51

"αντε ρε βλαξ παπανικ, μας το παίζεις και ξενερουά τώρα. τα @@ μου είναι ακόμα φουσκώ από το πολύ μπλα μπλά σου για τους maiden. ήθελες να πάρεις και εισιτήριο από τον νοέμβριο (ελπίζω να το πήρες βέβαια και να το κρεμάσεις δίπλα στο πτυχίο σου χοχοχο)"

Θαυμάστε επίπεδο...

 
Comment by Anonymous on 11 February, 2008 10:37

αδελφια για τους maiden μιλαμε.εγω ειμαι προβατο και θα πηγαινω να τους βλεπω ακομα και αν παιζουν το ιδιο setlist καθε χρονια που ερχονται και δεν με ενδιαφερουν τα λεφτα που θα δωσω.σεβασμος σε ενα συγκροτημα που οσες φορες και να τους δω δεν τους χορταινω.respect./m\

 
Comment by Anonymous on 11 February, 2008 10:37
This comment has been removed by a blog administrator.