Woman in Metal - 10 years of Darkness

Posted by uncle on Wednesday, November 01, 2006

Αρχικά το Post ήταν να γίνει για το Rock / Metal και τις γυναίκες της σκηνής, αλλά τελικά θεώρησα πως πρέπει να αρχίσω με μάθημα ιστορίας για να συμπεριλάβω στο όλο θέμα και μια γυναίκα που έπαιξε τον καταλυτικό ρόλο της για πολλούς της σκηνής. Το όνομα αυτής Vanessa Warwick, και το βασίλειο της το θρυλικό Headbanger’s Ball.
Vanessa Warwick

Οι πιο πολλοί γνωρίζετε την αντιμετώπιση της rock και metal σκηνής από τα Media, και γενικότερα την αντίληψη των Τηλεοπτικών καναλιών περί ωφέλιμου χρόνου που δίνουν σε εκπομπές (ιδιαίτερα μουσικού περιεχομένου) και τις αντιλήψεις τους για το κλισέ sex, drugs and rock’n’roll, και ότι αυτό φέρει μαζί του, βάση του οποίου διάφορες εκπομπές κόβονται από τον «αέρα» χωρίς ιδιαίτερο λόγο και αιτίας.

Έτσι και χρόνια πριν κόπηκε η πιο γνωστή cult / rock εκπομπή από το γνωστό μουσικό κανάλι MTV, το Headbanger’s Ball. Μια εκπομπή βγαλμένη από την καρδιά κάθε rock/metalα, που αρκετοί από εμάς ( εγώ, o RoD και ο taxoparei σίγουρα) καθόμασταν ως τις βάρβαρες πρωινές ώρες να δούμε κάποιο μεταλλικό νέο, να δούμε κανένα φιλμάκι κλπ.


Για την ιστορία:

Το Headbanger’s Ball βγήκε στον αέρα για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 87 στην αμερικάνικη συχνότητα του MTV, και τέλος 87 αρχές 88 στην Ευρωπαϊκή συχνότητα, με παρουσιάστρια την θεά Vanessa Warwick. Ένας 3ωρος καταιγισμός από rock και metal μουσική, νέα κλπ. Αξέχαστες εκπομπές με καλεσμένους, συνεντεύξεις, live performances στο στούντιο και οδοιπορικά σε μεγάλα live events του κόσμου όπως Dynamo, Ozzfest , αλλά και μνειώδες εκπομπή από το Oktoberfest στο Μόναχο με συμπαρουσιαστή τον Glen Danzig.

Αλλά τα τηλεοπτικά λαμόγια είχαν ήδη αρχίσει την καταπολέμηση του μιάσματος της κοινωνίας, της rock / metal σκηνής, νοοτροπίας, τρόπου ζωής ή όπως αλλιώς αν θέλετε πείτε το. Έτσι άρχισε η αλλαγή της ημέρας προβολής, η περικοπή της ώρας και τελικά η 3ωρη εκπομπή έγινε 30λεπτη ως που τελικά κόπηκε τελείως (1996), προκαλώντας μεγάλη δυσφορία στους οπαδούς της εκπομπής. Αξέχαστη είναι η τελευταία εκπομπή όπου παρέλασαν από το στούντιο αρκετά μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών, ανάμεσα τους ο Ozzy, ο Blackie Lawless, ο Dio κ.α., εκφράζοντας την γνώμη τους για όλο αυτό το κόλπο του καναλιού (και κατ’ επέκταση της μουσικής βιομηχανίας), με κερασάκι στην τούρτα τον Lemmy από Motörhead, μιλώντας στην κάμερα να δείχνει το 3ο του δάκτυλο λέγοντας «Fuck You, No one can stop Rock ‘n’ Roll».

Το κανάλι προσπάθησε να μπαλώσει την μαλακία που είχε κάνει, ανεβάζοντας μια άλλη εκπομπή ονομάζοντας την Superrock, με παρουσιάστρια την Julia Valet (από τα πρώτα Hot κορίτσια που πέρασαν από το MTV). Τίποτα όμως δεν θύμιζε το Headbanger’s Ball, χωρίς τη δυναμική, το φλέρ, ή το feeling της παλιάς εκπομπής, ένα μεγάλο μπάλωμα απλώς. Προσωπικά πιστεύω το καλύτερο ήταν απλά η «γλαστρούλα» παρουσιάστρια, που τριβόταν στο κρεβάτι της μιλώντας αγγλικά με γαλλική προφορά παρουσιάζοντας το επόμενο κομμάτι. Μια εκπομπή mainstream τύπου Top20.

Julia Valet

Μετά από σχεδόν δεκαετή απουσία, το 2003, το κανάλι αποφάσισε να δώσει ξανά ζωή στην εκπομπή, ονομάζοντας την Headbanger’s Ball 2, αλλά κατάφερε πάλι τίποτα παρά μόνο να δώσει ζωή σε μια σάχλα αμερικάνικου τύπου.
Καταλήγοντας το ποστ σαν μικρή διαμαρτυρία, συμμερίζομαι τα στιχάκια από τραγούδι των Dead Kennedy’s «MTV get off the Air».

8 comments:

Comment by rockordie on 02 November, 2006 11:18

Να σου θυμίσω ότι το τελευταίο μισάωρο της εκπομπής (Headbanger's Ball) λεγόταν "Into The Pit" το παρουσίαζε μουσικός (πάντα διαφορετικός) και έδειχνε τα πιο δυνατά (και περίεργα) videos (Cradle Of Filth, Napalm Death, Morbid Angel κτλ)

 
Comment by uncle on 02 November, 2006 12:01

σωστός!! ξέχασα να το γράψω αυτό.θυμάμαι μια εκπομπή που την παρουσίασε ο Dickinson και επόμενο κομμάτι ήταν ένα απο Kreator, και κάνει μια "the next song is a brilliant piece of nonsense music"

 
Comment by guitarlikas on 02 November, 2006 12:32

Nicee..Ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή!!

 
Comment by Elemental_Nausea on 02 November, 2006 15:43

Όντως πολύ ενδιάφερον post.Κρίμα που δεν την έχω δει ποτέ την συγκεκριμένη εκπομπή.

 
Comment by dddd on 02 November, 2006 15:54

egw to mono pou thimamai apo to MTV, itan o Beavis & Butthead, opou anamesa sta apisteyta pou kanan epaizan hard rock metal video clips, kathws kai to AC/DC mplouzaki tou Butthead kai to Metallica tou Beavis. \m/

 
Comment by rockordie on 02 November, 2006 21:48

@Nikos: Δεν θυμάσαι γιατί "είσαι νινί ακόμα..."

Και στης Julia την φώτο έχει πέσει τρελό photoshop γιατί δεν την θυμάμαι έτσι!!!

 
Comment by ARD on 03 November, 2006 15:14

@rod: Ούτε εγώ τη θυμάμαι έτσι, αλλά θυμάμαι ότι ήταν και πολύ μ***άρα η τύπισσα. Φαντάσου ότι ξενυχτούσα κάθε Δευτέρα που έπαιζε και την άλλη μέρα ήμουν σα φάντασμα.

Headbangers' ball είχα δει ελάχιστες φορές και δεν το αναμημνίσκομαι και τόσο.

 
Comment by rockordie on 04 November, 2006 11:19

@Alroud: Τι εννοείς "ήταν και πολύ μουλάρα η τυπισσα";