Οι Carcass στο Rockwave 2008

Posted by Elric on Wednesday, April 02, 2008

Μπορεί το φετινό Rockwave να μην έχει τα ονόματα κράχτες όπως πέρσι, αλλά αναμφίβολα όλα τα συγκροτήματα θεωρούνται πρωτοπόρα στο είδος τους. Για τους Judas Priest δεν χρειάζεται να αναφέρω τίποτα. Οι Opeth είναι απλά ο ορισμός του progressive death, οι Morbid Angel είναι … το death metal και ότι οι Cavalera Conspiracy είναι το συγκρότημα των αδερφών Cavalera είναι αρκετό. Ενώ οι Within Temptation είναι από τα πρώτα gothic/atmospheric metal συγκροτήματα. Όμως το κερασάκι στην τούρτα είναι οι Carcass…

Το 1987 κυκλοφορεί το Scum το πρώτο άλμπουμ των Napalm Death. Ένας δίσκος ορόσημο γι α το death metal με γρήγορα, μικρά κομμάτια γεμάτο θόρυβο. Παρόλα αυτά τρία ιδρυτικά μέλη των Napalm Death αποχωρούν για να φτιάξουν τα δικά τους συγκροτήματα. Ο Lee Dorian φτιάχνει τους Cathedral, o Justin Broadrick τους Godflesh ενώ ο Bill Steer φεύγει για να αφοσιωθεί στο άλλο του συγκρότημα , τους Carcass.

Οι Carcass δημιουργήθηκαν το 1985 από τον Bill Steer και τον Ken Owen το 1985. Δύο χρόνια αργότερα, το 1987 ο Jeff Walter προσχωρεί στο συγκρότημα και οι Carcass κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ “Reek of Putrefaction” το 1988. Το στιλ του δίσκου μοιάζει αρκετά με το Scum. 28 τραγούδια, το ένα γρηγορότερο από το άλλο και ταυτόχρονα το ένα μικρότερο από το άλλο. Αυτό που κάνει την μπάντα να ξεχωρίζει εκτός από τον αρκετά ακραίο, για την εποχή, grindcore/death ήχο, είναι οι στίχοι και το εξώφυλλο. Το εξώφυλλο θυμίζει ιατρείο ορθοπεδικού ενώ τραγούδια σαν το “Genital Grinder” και το “Rotten to the Gore” ξεκαθαρίζουν τον gore προσανατολισμό του γκρουπ ενώ οι ιατρικοί όροι που χρησιμοποιούνται σχεδόν σε κάθε τραγούδι δημιουργεί την φήμη ότι οι Carcass είναι φοιτητές ιατρικής! Κατευθείαν οι Carcass γίνονται από τα μεγαλύτερα ονόματα της underground σκηνής (μαζί με ονόματα όπως οι Death).

To 1989 κυκλοφορούν τη δεύτερη δισκογραφική δουλεία τους “Symphonies of Sickness” και συνεχίζουν, στην κυριολεξία, στο ίδιο στυλ. Μέχρι και το εξώφυλλο είναι ίδιο αλλά σε κόκκινο! Παρόλα αυτά τα τραγούδια περιέχουν μερικά αργά σημεία, υπάρχουν μερικά solo ενώ η παραγωγή έχει βελτιωθεί ως ένα σημείο.

Κατά την περιοδεία της προώθησης του δίσκου οι Carcass αποκτούν ένα ακόμα μέλος. Ο Michael Amott προσφέρεται να βοηθήσει το συγκρότημα στην περιοδεία τους. Τα υπόλοιπα μέλη καταλαβαίνουν ότι ο Amott το κατέχει το άθλημα και γρήγορα γίνεται μόνιμο μέλος. Με αυτήν την σύνθεση κυκλοφορούν τους δύο καλύτερους και πιο αναγνωρίσιμου δίσκους τους, το “Necroticism” το 1991 και το “Heartwork” το 1993. Στο Nectoricism o ήχος των Carcass πλέον έχει αλλάξει σε τεχνικό brutal death. Η παραγωγή του δίσκου είναι πλέον επαγγελματική. Ο Steer αφοσιώνεται στο καθαριστικό κομμάτι ενώ ο Amot αναλαμβάνει τα lead sections στη κιθάρα. Το αποτέλεσμα είναι η γέννηση αυτού που σήμερα ονομάζουμε New Wave of Swedish Death Metal. Το “Heartwork” θεωρείτε από πολλούς ο ορισμός του Ν.W.S.D.M. Τεχνικές κιθάρες, γρήγορα ριφάκια, απίστευτες μελωδίες και solo με την υπογραφή του Amot. Ένα άκουσμα των “Buried Dreams” και του ομώνυμου τραγουδιού θα σας πείσει.

Παρόλα αυτά το Hearwork είναι και ο δίσκος ο οποίος δίχασε τους οπαδούς και σήμανε την αρχή του τέλους. Αρκετό μέρος του τύπου κατέκρινε τους Carcass ότι δεν έπαιζαν πλέον death metal !!! Ταυτόχρονα ο Αmot αποφασίζει να φύγει από το συγκρότημα και να φτιάξει τους Spiritual Beggars και στην συνέχεια τους Arch Enemy ενώ οι Carcass κάνουν το μεγαλύτερο λάθος τους, να υπογράψουν στην Columbia.

Η θέση του Amott γεμίζει γρήγορα με την προσθήκη του Carlo Regadas. Στις αρχές του 1995 έχουν έτοιμα 17 τραγούδια για τον επόμενο δίσκο τους αλλά η συμπεριφορά της Columbia αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα στο γκρουπ. Σχόλια του στιλ ότι ο Jeff Walker πρέπει να μάθει να τραγουδάει αποθαρρύνουν τον Steer o οποίος αρχίζει να χάνει το ενδιαφέρον του για το metal και στρέφετε σιγά-σιγά προς το Stoner Rock. H Columbia αρνείται να κυκλοφορήσει το δίσκο των Carcass με αποτέλεσμα τη διάλυση του γκρουπ. Οι Carcass επιστρέφουν στην Earache μόνο για να κυκλοφορήσουν το κύκνειο άσμα τους με τίτλο “Swansong”. Για άλλη μια φορά ο ήχος είναι αρκετά διαφορετικός. Οι Carcass επιχειρούν μια πιο classic rock προσέγγιση με αρκετά stoner στοιχεία αλλά διατηρώντας τα death φωνητικά και στοιχεία από το “Heartwork”. Κλασσικά τραγούδια το “Keep on rotting on the free world”, “Tomorrow belongs to nobody” και “Black Star”.

Ο Bill Steer δημιουργεί τους Firebird ένα καθαρά stoner rock γκρουπ ενώ οι υπόλοιποι τρεις δημιουργούν τους Blackstar οι οποίοι στη συνέχεια διαλύονται λόγω των προβλημάτων υγείας του Ken Owen.

To 2008 συμπληρόνται 20 χρόνια από τη κυκλοφορία του “Reek of Putrefaction” και οι Carcass αποφασίζουν να επανασυνδεθούν με τη σύνθεση που είχαν στην περίοδο των “Heartwork” και “Necroticism” με τον Daniel Erlandsson των Arch Enemy στα drums μιας και η υγεία του Ken Owen δεν έχει βελτιωθεί. Πλέον τα προβλήματα του παρελθόντος δεν υπάρχουν αλλά ο όπως λέει και ο Jeff Walker κάποιοι πρέπει να επισκιάσουν την επανασύνδεση των Led Zeppelin… και μόνο οι Carcass μπορούν να το κάνουν. Ετοιμαστείτε να λιώσουν τα αυτιά σας. ROT N ROLL !!!


Carcass - Heartwork



Carcass - Keep On Rotting On The Free World



Carcass - Buried Dreams



16 comments:

Comment by rockordie on 02 April, 2008 11:07

Δεν ξέρω πότε και γιατί αλλά πριν από πολλά χρόνια είχα μάθει το δίστιχο "rectal vomit in your thorax, retch your anal tract", πιο περίεργο βέβαια είναι ότι το θυμάμαι ακόμα. Μάλλον είμαι κρυφός φαν και δεν το ξέρω.

Πάντως το "φλώρικο" Swansong είναι το μόνο που αντέχουν τα αυτάκια μου.

 
Comment by Panos Konstantinidis on 02 April, 2008 11:29

Ο μοναδικός λόγος που θα πήγαινα στο Rockwave (αν και πάλι, σκέφτομαι το πανάκριβο εισητήριο).

 
Comment by uncle on 02 April, 2008 21:08

ωραίο το ιστορικό μπλα μπλά, με πήγε πολλά χρόνια πίσω, αλλά....:

όχι ρε αδερφέ και οι Carcass ΝWSDM, wtf?! δηλαδή.

ΝWSDM είναι η σχολή του Gothenburg (Dark Tranquility, In Flames, At the Fates) και όχι τα αγγλάκια!!!

επίσης οι Withing Temptation δεν είναι τα πρώτα goth/atmo group, απλά τα λένε καλά τα κομμάτια τους και έχουν πέρασει αυτή την περίοδο (δηλ. τα τελευταία 4 χρόνια).

Κάνε ένα flashback γύρω στα 5 χρόνια πριν την δημιουργία των WT (o ave θα με βρίζει πάλι γιατί είναι Tarjaακός, ενώ η αλήθεια είναι μια και ακούει στο όνομα Liv Kristine).

 
Comment by toolman on 02 April, 2008 21:56

βασικά βαρέθηκα να κάτσω να διαβάσω το ποστ, αλλά βλέποντας το κομεντ του πούστη από πάνω διαπιστώνω οτι έχει ανακρίβειες!
προσοχή λοιπόν πιτσιρίκο! το μάθημα αρχίζει! χοχο!

υ.γ. καλά τα λέει ο θείος By the way

 
Comment by Anonymous on 03 April, 2008 00:23

Θα συμφωνήσω με τον Πάνο. Ο μόνος λόγος για να πάω στο Rockwave...

 
Comment by avessalom von richthofen on 03 April, 2008 16:22

χιλια μπραβο για το ποστ.με πηγες τουλαχιστον 20 χρονια πισω οταν πρωτοαρχισα να ακουω grind.ειδικα το carbonised eye socket ειναι απιστευτη κομματαρα.θυμαμαι επισης οτι η πρωτη μου επαφη με την μπαντα ηταν ενα compilation oνοματι buttfuck compilation.φανταστειτε οτι ειχε μεσα απο demo rotting christ μεχρι και morbid angel,smegma,ronald ruck ,carcass,zaag,overdose,korzus,dorsal atlantica και αλλες καφριλες.απιστευτη μπαντα οι carcass αλλα μετα την διαλυση τους εγω δεν περιμενα να εχουν αυτη τη καταληξη.
μπορω να πω οτι με εξεπληξε αυτη η μεταστροφη τους απο το grind στο καθαροαιμο death.
επισης το swansong ειναι κομματαρα.
πιστευω ομως οτι ισως επειδη το grind θεωρειται πια παρωχημενο σαν ειδος να εξηγηται αυτη η στροφη τους προς πιο ηπιο ηχο.και πιστευω οτι εβαλε το χερακι της και η εταιρια τους σ αυτη την αλλαγη.του στυλ οτι το ειδος πια δεν πουλαει οποτε γυριστε σε πιο χαλαρα μονοπατια για να βγαλετε κανενα φραγκο
το ξερω οτι ειμαι πολυλογας αλλα ειδικα για τους carcass αν δεν τα ελεγα θα εσκαγα.
παντως το rockwave το φετινο δεν εχει τις μπανταρες που ειχε το περσινο γιαυτο και δεν ψηνομαι ιδιαιτερα να κατεβω

 
Comment by Fight Back on 04 April, 2008 17:05

τι μαθαινετε, πως παει η υποψηφιοτητα dio for president?
εχει καθολου ελπιδες ή θα μας φανε παλι οι χιλαρομπαμες?

δηλαδη ημαρτον, ομπαμα? αυτος δεν ξερει ουτε τα βασικα του ροκεν ρολ

 
Comment by Fight Back on 04 April, 2008 17:06

σε ενα προσφατο debate ο Dio προκαλεσε τον Ομπαμα να τραγουδησει ενα τραγουδι για δρακους και βασιλιαδες και φωτιες.

φυσικα απετυχε.
την αλλη μερα η δημοτικοτητα του στη συνοικια Τζερσει, στο μπαρ HOlydiver, μειωθηκε κατα 14%

 
Comment by Fight Back on 04 April, 2008 17:07

και μου αρεσουν και οι αποψεις των manowar για τη σωτηρια του κορμορανου των ιμαλαιων

 
Comment by Unknown on 04 April, 2008 20:24
This comment has been removed by the author.
 
Comment by Elric on 04 April, 2008 20:26

kiomws uncle oi carcass theworountai oi pateres tou nwosdm apo para pollous opws kai oi At The Gates (oi opoioi epanasindethikan kai auoti) kai oi adika mi anagnwrismenoi Merciless

oso gia tou WT eipa oti einai apo ta prwta...vgalan to debouto tous to 97 se mia skini oi opia xekinise to 95 kai egine gnwsti me theiko Velvet Darkness They Fear tou 96...

pantws prosopika oi WT den maresoun idika to ala-evanesence still pou iothetisan

 
Comment by Panos Konstantinidis on 05 April, 2008 01:09

> kiomws uncle oi carcass theworountai oi pateres tou nwosdm apo para pollous

Όπως;

 
Comment by uncle on 05 April, 2008 01:31

@ elric: just for the history NWOSDM

 
Comment by Elric on 05 April, 2008 14:28

@unlce, panos: opws apo to wiki gia Carcass: In fact, today some credit Carcass with being a very early founding influence for not just one, but two genres of metal - grindcore (or, more specifically, goregrind), and the modern melodic death metal sound.

kai apo to wiki gia melodic death metal: The pioneers of melodic death metal include In Flames, Carcass, Dark Tranquillity and At the Gates.

Apla opws eipes kai esi sinithws oi Carcass menoun ap'exw epeidi einai agglakia

partw kai xronologika. Oi DT vgalan to prwto album tous to 93 kai In Flames to 94

alla...nomizw pws to kourasame arketa xwris logo :P

 
Comment by toolman on 05 April, 2008 15:50

το wikipedia αναφέρει μέσα και τον ευαγγελόπουλο, τον εθνικό μας σταρ οπότε δεν είναι και το πλέον κατάλληλο μέσο για να εμπιστευόμαστε! χαχα!
οι πιονιέροι είναι αδιαμφισβήτητα οι in flames, dark tranquillity, at the gates με τους τελευταίους να κυκλοφορούν και τον δίσκο ορόσημο, ξέρετε ποιόν.
οι carcass απλά βάλανε λίγη μελωδία και ροκιά στο death και έπαιξε ο amott ο οποίος είναι σουηδός και νομίζω οτι απο κει ξεκινήσανε όλα, από την καταγωγή του αμότη, γιατί δεν έχει καμία σχέση αυτό που παίζανε οι carcass με nwosdm.

 
Comment by Anonymous on 17 April, 2008 14:58

oti kai na pei kaneis gia tous carcass einai ligo!!!
ephreasan polla sxhmata.
eprepe na feroun kai at the gates mazi mias kai autoi kanoun reunion gia merica gigs. ennoeitai me lindberg sta vocals!!