Rockwave, Day 1

Posted by ARD on Thursday, July 10, 2008

Λοιπόν, φανταστείτε το εξής: Πας στο εφηβικής ηλικίας ανηψάκι σου εσύ ο – στην χειρότερη περίπτωση – χαρντροκάς και το ρωτάς: «τι μουσική ακούς, πουλάκι μου;». Και σου απαντάει περήφανο: «Ροκιές, θείε». Χαμογελάς αυτάρεσκα για τη δουλειά που έκανε το οικογενειακό σας DNA. «Τι ροκιές, καλό μου;», ξαναρωτάς για να πάρεις την απάντηση «Gossip, dEUS, Siouxsie» και να μείνεις παγωτό.

Με άλλα λόγια, ΤΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΗΤΑΝ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΑΝ ΣΤΗΝ TERRA STAGE ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ROCKWAVE;;;;;;; Εννοείται ότι ο καθένας μπορεί να ακούει ό,τι θέλει, αλλά αν είναι να το χέσουνε σε τέτοιο βαθμό, ας το πούνε battle-skills-aleste-wave να τελειώνει η ιστορία. Δε μπορεί να παίζει στη μικρή σκηνή ολόκληρη η ιστορία του punk rock με το Marky Ramone και στη μεγάλη να ακούγονται τη μία οι dEUS και την άλλη η τραγική μανιοκαταθλιπτική Siouxsie. Δεν αντιλέγω ότι έχουν κι αυτοί το κοινό τους, αλλά μην τα κάνουμε όλα μια σαλάτα και δη άνοστη. Για μένα οι δύο που προανέφερα παραείναι άποψη για να εμφανίζονται σε κάτι που έχει ως πρώτο συνθετικό τη λέξη «rock». Εγώ κλίνω πιο πολύ στο στυλ Ramones: τύμπανα, φωνή, κιθάρα, μπάσο, τέλος. Η ροκιά είναι απλό πράγμα, όπως το λέει ο Lemmy: «We are Motörhead, we play rock n’ roll». Νέτα, σκέτα.

Πάμε στην ουσία. Επειδή δεν ήταν και τόσο εύκολο να παρακολουθείς και τις δύο σκηνές ταυτόχρονα, δε θα περιγράψω τα πάντα και επίσης για το λόγο ότι σε πολλά δεν είμαι και τόσο ειδήμων.

Την Τρίτη, λοιπόν, έπαιζαν πρώτοι οι Gossip που αν δεν τους ξέρετε δε χάνετε και τίποτα. Χαζό gay-brit-rock που, όμως, σώζεται από την εξαιρετική φωνή της τραγουδίστριας. Η τελευταία έκανε και μια one of a kind μαγκιά: κατέβηκε από τη σκηνή και έβγαλε όλο το σετ από την αρένα. Μη φανταστείτε, το πολύ να είχε 500 άτομα, όμως ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Ως γκόμενα (γιατί πολύ θα αναρωτηθούν) είναι σας μικρό ψυγείο με μαύρα ρούχα και μάλλον τσουλάει παρά περπατάει, όμως η φωνή της ήταν απίστευτα καλή, ακόμη κι αν το συγκεκριμένο είδος μουσικής εγώ ούτε να το φτύσω.

Παρακάτω. Flogging Molly στην Vibe Stage. Σκοτσέζοι (απ’ όσο μπόρεσα να καταλάβω, γιατί το «φακ» το έλεγαν «φουκ» και άλλα τέτοια ωραία) που είχαν επί σκηνής εκτός των τυπικών (κιθάρα, τύμπανα, μπάσο) και ένα ακορντεόν και ένα βιολί. Τρελό red neck style rock και ξαφνικά το RW ξεφεύγει από την κατάθλιψη των dEUS και γίνεται ένα πάρτι.

Συνεχίζουμε στη μικρή σκηνή, διότι θέλω οπωσδήποτε να δω το συνεχιστή της ένδοξης ιστορίας των Ramones Marky Ramone. Η μουσική ήταν κορυφαία, δεν το συζητάω. Βέβαια, ο τύπος έχει κρατήσει το ύφος του συγκροτήματος, έχοντας στρατολογήσει τρεις πιτσιρικάδες που προσπαθούν, αλλά, ενώ θα ήταν πολύ καλοί σε μια hard rock – heavy metal μπάντα, δεν έδειχναν να το έχουν και τόσο, αν και είχαν κέφι περίσσιο. Μελανό σημείο, ο Ramone που βγήκε στο μπιζάρισμα στη σκηνή και άρχισε να λέει «Obama for president» και άλλα τέτοια. Πιστεύω ότι δε χρειαζόταν. Στο κάτω κάτω να κι αν βγει ο μεν, να κι αν βγει ο δε.

Για Siouxsie τι να πω, υπάρχει κόσμος που την ακούει και κόσμος που δε μπορεί να την ακούσει. Εγώ ανήκω στο δεύτερο γκρουπ και την προσπερνάω.

Offsring. Εφηβικά ακούσματα και αναμνήσεις από Smash και Amerikana. Καλό το καινούριο τους άλμπουμ Rise and Fall, Rage and Grace και πολύ καλή η συναυλία. Για τη διάρκεια της εμφάνισής τους δε θα παραπονεθώ (1:15 με το διάλειμμα), αφ’ ενός γιατί τα τραγούδια τους είναι μικρά σε διάρκεια και αφ’ ετέτου επειδή αυτά που περίμενα να ακούσω τα άκουσα και δεν έφυγα παραπονεμένος όσον αφορά στο setlist. Σημειώνω ότι ο ήχος στους Offspring ήταν απίστευτα καλός, ακόμη και για Rockwave, τόσο που δεν το πιστεύαμε. Ούτε ένα μικροφώνισμα, τίποτα, άψογος ήχος και αξίζουν συγχαρητήρια στη Didi (το σωστό να λέγεται).

Θα επανέλθω με τη δεύτερη ημέρα.

12 comments:

Comment by rockordie on 10 July, 2008 12:23

Αν πλήρωσες για να μπεις (και δεν είχες πρόσκληση) τότε έχεις πρόβλημα. Δεν πληρώνουμε ποτέ για να δούμε "κοκκόρια". Ίσα ίσα έπρεπε να πάρεις και αποζημίωση.

 
Comment by Anonymous on 10 July, 2008 13:06

To Rockwave festival κοντεύει να καταντήσει για τα μπάζα. Μια ζωή φέρνει τους ίδιους και τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ανωμαλία να φέρνουν εκπρόσωπους και από άλλα είδη. Κάτι παπαριές από την Αγγλία τύπου alternative rock. Εγώ θα γούσταρα να δω AC/DC. Βλέπεις όμως η μπάντα πουλάει ακόμα σαν τρελλή και τα φράγκα οι διοργανωτές δεν τα δίνουν. Φέρνουν κάτι ψόφιους με λίγα φράγκα και τα εισιτήρια πάνε στα ύψη. Καλή μπάζα γίνεται δε λέω αλλά δείτε και τις τιμές στην υπόλοιπη Ευρώπη στα διάφορα Festival. Να μην πούμε και για την οργάνωση.

 
Comment by uncle on 10 July, 2008 14:08

το θετικό που βλέπω εγώ είναι πως η Didi αρχίζει και κάνει και Mainstream αρπαχτές και δεν τα πέρνει μόνο από τους Metalheads πλέον.

 
Comment by Panos Konstantinidis on 10 July, 2008 14:25

Σε όλες τις χώρες χρήματα θέλουνε να βγάλουνε οι διοργανωτές λογικό είναι. Αλλά στην Μπανανία το έχουνε γαμήσει το θέμα. Ό,τι φάνε, ό,τι πιούνε και ό,τι αρπάξει ο κώλος τους είναι. Αλλά φταίτε κι εσείς. Μην πάτε, ας μην πάει κανείς, να δούμε θα τους τσούξει ή όχι.

Λονδίνο Maiden με τρία συγκροτήματα support το φθηνότερο εισιτήριο 37,5 (40 μαζί με την προμήθεια) λίρες που ένας μέσος μισθός είναι 1800-2000 λίρες. Ελλάδα Maiden με ένα συγκρότημα support το φθηνότερο 55 ευρώ με ένα μέσο μισθό 800-1000. Τί να λέμε δηλαδή.

 
Comment by uncle on 10 July, 2008 14:27

ο μέσος μισθός στην Μπανανία είναι 650 φιλαράκι!!

 
Comment by Panos Konstantinidis on 10 July, 2008 15:39

Τόσο κάτω είναι; Είχα την εντύπωση ότι 650 είναι ο κατώτατος. Υπολόγισα έναν κατώτατο 600 και έναν ανώτατο 1500, κάπου στη μέση είναι και ο μέσος όρος.

 
Comment by rockordie on 11 July, 2008 13:42

Μέσο δηλωθέν εισόδημα για το 2007 (όπως βγαίνει από τις φορολογικές δηλώσεις) είναι περίπου 16.000€.

Άρα 16000 / 14 μισθούς που παίρνουμε είμαστε στα 1100€.

Υπάρχουν επίσημα στοιχεία οπότε δεν είναι ανάγκη να βγάζουμε νούμερα από το μυαλό μας για εντυπωσιασμό.

 
Comment by uncle on 11 July, 2008 13:59

ποιός πέρνει 16000 ετησίως εκτός από σένα?

 
Comment by originaltaxoparei on 11 July, 2008 17:33

oi ari8moi den lene panta thn alh8eia. egw dhlwsa 12000 o latshs 15000000000 ara meso eisodhma 7500006000.
shmasia exei me posa thn pernaei h pleiopshfia toy laoy, mhn koitas poy esy exeis pisina kai pleneis ta podia sou me evian

 
Comment by rockordie on 11 July, 2008 17:56

@uncle + OTP: Μην προσπαθείτε με μαλακίες comment να αλλάξετε τα γεγονότα, ψάξτε το λίγο και θα δείτε τι εννοούμε όταν λέμε μέσος μισθός. Και θα καταλάβετε ότι:
α) δεν μιλάμε για μένα
β) δεν μιλάμε ούτε για τον Λάτση

 
Comment by Anonymous on 03 August, 2008 05:02

Αμα δεν γουσταρατε να μην βλεπατε ουτε Siouxsie ουτε Deus να φευγατε,δεν μπορειτε να λετε οτι ηταν σκατα,γιατι οπως ειπατε και εσεις υπαρχουν ανθρωποι που τα ακουνε αυτα.Αντε πια γιατι μου φαινεται οτι οι Ελληνες ειναι τοσο ηλιθιοι ωστε να πιστευουν οτι ροκια ειναι μονο η μεταλ ηχορυπανση...

 
Comment by rockordie on 04 August, 2008 00:29

Ψιτ, ανώνυμε άντε στο Amazon να αγοράσεις κανένα δίσκο της αρεσκείας σου και το metal να μην το πιάνεις στο...πληκτρολόγιο σου.