CLIFF BURTON (Φεβρουάριος 1962-Σεπτέμβριος 1986)

Posted by originaltaxoparei on Saturday, September 27, 2008



Η σημερινή ημέρα (27 Σεπτεμβρίου) συνδέεται με έναν τραγικό γεγονός όσον αφορά την μουσική μας, τον θάνατο του θρυλικού μπασίστα των Metallica Cliff Burton.
Ο Clifford Lee Burton γεννήθηκε 10 Φεβρουαρίου 1962 Castro Valley της Καλιφόρνια και πέθανε σαν σήμερα το 1986 λίγο έξω απο ένα χωρίο της Σουηδίας ονόματι Ljungby. Έγινε γνωστός για το μοναδικό στυλ με το οποιό έπαιζε μπάσσο χρησιμοποιόντας παραμορφώσεις και εφέ που μέχρι τότε ήταν αποκλειστικό “προνόμιο” όσων έπαιζαν κιθάρα.
Ασχολήθηκε αρχικά με την κλασική μουσική και έκανε μαθήματα πίανου ενώ έπιασε μπάσσο για πρώτη φορά στα 13. Μετά το λύκειο σπούδασε μουσική ενώ δημιούργησε μαζί με τον Jim Martin (x-Faith no More) την πρώτη του μπάντα με όνομα Agents of Misfortune. Το 1982 μεταπήδησε στους Trauma όπου τον εντόπισαν οι Hetfield και Ulrich, οι οποίοι είχαν σχηματίσει το 1981 τους Metallica. Στην αρχή όταν τον άκουσαν σκέφτηκαν οτι έπρεπε να πείσουν αυτόν τον καταπληκτικό κιθαρίστα να ενταχθεί στο group τους, όταν έμαθαν οτι αυτός ο καταπληκτικός κιθαρίστας ήταν στην πραγματικότητα ένας εξωπραγματικός μπασίστας ήταν τόσο αποφασισμένοι να τον εντάξουν στους Metallica που αποφάσισαν να μετακομήσουν στο San Francisco γιατί ο Burton δεν ήθελε να μείνει στο L.A. Απο εδώ και πέρα η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο Burton ηχογράφησε τρείς δίσκους με τους Metallica, τον έναν καλύτερο απο τον άλλο, και έχει αφήσει ανεξήτιλο το στίγμα του και στους τρεις. Άλλωστε οι Hetfield και Ulrich έχουν παραδεχτεί οτι τους έμαθε μουσική (αφηστε τις παπαριές του reborn μαλακα).
Το τέλος τραγικό, μετά την συναυλίας τους στη Στοκχόλμη για την προώθηση του Master of Puppets το συγκρότημα μπήκε στο λεωφορείο με κατεύθυνση τον επόμενο σταθμό της περιοδείας την Κοπενχάγη. Κατα την διάρκεια της διαδρομής σε ένα παιχνίδι poker ο Burton κέρδισε την καλύτερη κουκέτα του λεωφορείου, αυτό το παιχνίδι poker ήταν και η τελευταία φορά που τον ειδαν ζωντανό. Εκείνο το βράδυ και ενώ όλοι κοιμόταν ο οδηγός του λεωφορείου έχασε τον έλεγχο λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου, ο Burton εκτοξεύθηκε απο το παράθυρο και το λεωφορείο αναποδογυρίζοντας τον καταπλάκωσε σκοτώνοντας τον ακαριαία.
Πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με την πορεία των Metallica μετά τον θάνατο του, πολλοί λένε ότι οι δίσκοι Load, Reload και St.Anger δεν θα είχαν γίνει ποτέ, οτι οι Metallica δεν θα εγκατέλειπαν τις ρίζες τους αλλά όλα αυτά είναι απλά υποθέσεις, η ουσία είναι οτι το METAL έχασε έναν απο τους σπουδαιότερους μουσικούς του.

(το torrent απο το τελευταίο live των Metallica με τον Burton στην συνθεσή τους δεν έχει και τον καλύτερο ήχο, απλά σας προετοιμάζω)

6 comments:

Comment by rockordie on 27 September, 2008 16:59

Και κάθισες και έγραψες όλο αυτό...με τόσα link. Τελικά η μετακόμιση σου έκανε καλό.

P.S: Ο Σεπτέμβριος τελικά μας βγήκε "μήνας Metallica", με τόσα post.

 
Comment by avessalom von richthofen on 27 September, 2008 20:06

ενα ειναι σιγουρο.αμα ζουσε ,οι metallica δεν θα ηταν αυτοι που ειναι σημερα*με την κακη εννοια)
r.i.p cliff.http://www.youtube.com/watch?v=TLu7mqmX4w8

 
Comment by Anonymous on 27 September, 2008 22:40

επιτελους καποιος που το θυμηθηκε...

R.I.P. CLIFF

''Cannot the kingdom of salvation take me home??''

 
Comment by ARD on 28 September, 2008 14:44

R.I.P.
\m/

 
Comment by Anonymous on 29 September, 2008 11:10

theos...!!!!

 
Comment by dddd on 30 September, 2008 17:40

Θα τρίζουν τα κόκκαλά του με τις μαλακίες που παίζουν οι metallica!!!!
Όλοι οι καλοί πεθαίνουν νέοι γμτ...