Eluveitie - Evocation I:The Arcane Dominion (2009)

Posted by Elric on Tuesday, April 21, 2009

Όταν έμαθα ότι οι Eluveitie κυκλοφορούν την τέταρτη δισκογραφική δουλεία τους μπορώ να πω ότι ήμουν αρκετά ενθουσιασμένος. Και δικαιολογημένα αφού στη συναυλία που τους είδα πρόσφατα σαν support στους Kreator γαμήσανε ενώ το Slania ήταν καταπληκτικό. Στα παραπάνω προσθέστε και το video clip Omnos που ήρθε σαν ορεκτικό.

Το Evocation I: The Arcane Dominion είναι ένα καθαρά ακουστικό άλμπουμ το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες δουλείες τους. Μην περιμένετε να ακούσετε drums, ηλεκτρικές κιθάρες ή φωνητικά από τον Ghrigel Glanzmann. Το άλμπουμ είναι ένας καθαρά folk δίσκος. Για την ακρίβεια οι Eluveitie εξερευνούν τις διάφορες πτυχές της Ευρωπαϊκής folk μουσικής. Και καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια πολύ ωραία, και σκοτεινή ανά διαστήματα, ατμόσφαιρα . Αυτό όμως είναι μάλλον και το μόνο θετικό του Evocation I: The Arcane Dominion.

Ύστερα από μία μικρή εισαγωγή το άλμπουμ ξεκινά με το Britcom ένα αρκετά ενδιαφέρον και χαρούμενο τραγούδι σε στυλ Folkearth (όταν παίζουν ακουστικά). Η συνέχεια του Evocation I: The Arcane Dominion είναι όμως τελείως διαφορετική. Αδιάφορα τραγούδια διαδέχονται το ένα το άλλο με διάφορα instrumental. Γενικά φαίνεται πως τα φωνητικά περνάνε σε δεύτερη μοίρα αφού στα περισσότερα τραγούδια ακούγονται στον background (Carnutian Forest, The Cauldron Of Renascence). Αναγκάστηκα να περιμένω ως το 8 τραγούδι για να ακούσω κάτι ενδιαφέρον (Omnos) και αντίστοιχο των δυνατοτήτων των Eluveitie. Η συνέχεια όμως είναι εξίσου κακή αν και το Evocation I: The Arcane Dominion κλείνει με τα Memento, Voves in Mori και Ne Regv Na τα οποία ακούγονται.

Γενικά απογοητεύτηκα με το Evocation I: The Arcane Dominion. Πιστεύω ότι δεν έχει κάτι να προσφέρει στο μεταλλικό κοινό. Αν και έχει κάποιες καλές στιγμές στο τέλος με κούρασε. Αν κάποιος όμως γουστάρει να ακούσει καθαρά folk ή pagan μουσική τότε προφανώς θα βρει αρκετά ενδιαφέρον το Evocation.


50/100


The Band
Chrigel Glanzmann – Vocals, mandola, guitar, gaita, etc.
Meri Tadic – Fiddle, Vocals
Anna Murphy – hurdy-gurdy, vocals
Pade Kistler – gaita, bagpigpe
Kay Brem – Bass
Ivo Henzi – Guitar
Simeon Koch – Guitar
Merlin Sutter – Drums


Tracklist

01. Sacrapos - At First Glance
02. Brictom
03. A Girls Oath
04. The Arcane Dominion
05. Within The Grove
06. The Cauldron Of Renascence
07. Nata
08. Omnos
09. Carnutian Forest
10. Dessumiis Luge
11. Gobanno
12. Voveso In Mori
13. Memento
14. Ne Regv Na
15. Sacrapos - The Disparaging Last Gaze

3 comments:

Comment by uncle on 22 April, 2009 20:29

δισκάρα. τέλος. το ευρωπαικό μεσαιωνικό folk/pagan κίνημα όλο και ανεβαίνει.

 
Comment by Elric on 22 April, 2009 20:46

ναι ρε γαμότο...και εμένα μου αρέσει αυτό το κίνημα αλλά δεν μπορώ να πω ότι βρήκα κάτι σε αυτόν τον δίσκο.

Το Slania ήταν απίστευτο... αλλά το Evocation με κουράζει. Γούστα είναι αυτά...

 
Comment by Anonymous on 24 April, 2009 14:03
This comment has been removed by the author.