NWOBHM - Blitzkrieg

Posted by angeliki marinou on Wednesday, February 28, 2007

Οι Blitzkrieg είναι ίσως το βραχυβιότερο group στην ιστορία του New Wave of British Heavy Metal (15 μήνες ζωής), αλλά με το μεγαλύτερο, συγκριτικά, impact, στα μεγαθήρια που διαμόρφωσαν τη heavy και thrash σκηνή των eighties και nineties. Και δικαιολογημένα, αφού ο ήχος τους ήταν χαρακτηριστικός: σε παίρνει και σε σηκώνει, απλά.

Αρχισαν σαν Split Image, ένα τυπικό rock/new wavy συγκρότημα των τελών της δεκαετίας του '70, με τον Jim Sirotto στην κιθάρα, τον Steve English στο μπάσο, τον Steve Abbey στα drumms και την Sarah Aldwinckle στα φωνητικά. Με την πάροδο του χρόνου, ο ήχος τους έγινε σκληρότερος και η καινούργια αυτή κατεύθυνση επισφραγίστηκε με την έλευση του Ian Jones (rhythm guitar) και την αναπόφευκτη αντικατάσταση της Aldwinckle με άντρα τραγουδιστή, τον Brian Ross.

Toν Δεκέμβριο του 1980 η μπάντα, μετονομασμένη πλέον σε Blitzkrieg, ηχογράφησε το πρώτο της demo με τα κομμάτια Inferno, Armageddon και Blitzkrieg. Η επιτυχία του demo που διανεμόταν στις συναυλίες, έκανε την Neat Records να ενδιαφερθεί: τον Μάρτιο του 1981 το πρώτο τους single ήταν γεγονός, με το Buried Alive στην A-Side και το Blitzkrieg στην B-Side.





Το Blitzkrieg επισκίασε εντελώς το πρώτο κομμάτι, σαν υστεροφημία, και σ' αυτό συνέβαλαν σαφώς και οι Metallica που το διασκεύασαν στο E.P. τους Creeping Death, ο δε Lars Ulrich επανειλημμένα εξέφραζε το θαυμασμό του για το συγκρότημα και για το πόσο τους επηρέασε .

Η κύρια δύναμη της μπάντας ήταν οι live εμφανίσεις της: οι Blitzkrieg έκαναν την ασυνήθιστη κίνηση (για μπάντα που δεν είχε ακόμα βγάλει LP) να ηχογραφήσουν live κασσέτα, το Blitzed Alive, που βγήκε τον Μαιο του 1981. Ο Mick Moore και ο John Antcliffe αντικατέστησαν τους Steve English και Steve Jones αντίστοιχα, η μπάντα είχε πλέον σταθερό line-up, εξέδοσε ένα ακόμα single, το Too Wild to Tame, το δισκογραφικό συμβόλαιο φαινόταν πλέον στον ορίζοντα...και ξαφνικά, τον Δεκέμβριο του 1981, η μπάντα διαλύθηκε. "Κάψιμο" ο λόγος.

Τα μέλη παρείσφρυσαν σε άλλα συγκροτήματα, τα χρόνια πέρασαν, και ο μόνος για τον οποίον η ιστορία Blitzkrieg δε φαινόταν να έχει τελειώσει ακόμα, ήταν ο τραγουδιστής, ο Brian Ross. Στην αρχή σκεφτόταν να ηχογραφήσει το Time of Changes (το μόνο LP των Blitzkrieg στην ιστορία τους) σαν solo project, παραμένοντας φυσικά πιστός στη μουσική και το πνεύμα του συγκροτήματος, όταν όμως τα μέλη του παλιού line-up, ανταποκρίθηκαν στην πρότασή του να βοηθήσουν την προσπάθεια, το album δε μπορούσε παρά να βγεί με το όνομα του συγκροτήματος.


Tον Μαϊο του 1985, το Time of Changes, το LP που έπρεπε να δει το φως της ημέρας τουλάχιστον τρία χρόνια νωρίτερα, κυκλοφόρησε...και hell broke loose. Απολαύστε:

Ragnarok
Inferno
Blitzkrieg
Buried Alive


και για να έρθουμε στα ίσα μας, Vikings.

Και ο θρύλος τελειώνει εδώ. Οι Blitzkrieg εξαφανίστηκαν και πάλι, μέχρι την κυκλοφορία του Ten Years of Blitzkrieg το 1991 (ψιλοειρωνία ο τίτλος, βέβαια) κι, έκτοτε, κυκλοφόρησαν κάποιους δίσκους, όπως το Unholy Trinity (1995), το Mists of Avalon (1998) και το Absolute Power (2002), που, φυσικά, σε μια metal σκηνή που είχε ήδη αλλάξει άρδην, όλοι μπορούμε να φανταστούμε τί απήχηση είχαν...

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το όνομά τους δεν είναι σήμερα σχεδόν συνώνυμο του NWOBHM και ο χαρακτηριστικός τους ήχος αλησμόνητος.

5 comments:

Comment by uncle on 28 February, 2007 15:06

Να παραθέσω μόνο πως έφαγες τα αλμπουμ "Ten" (1997) και το "Sins & Greed" (2005), και την πληροφορία πως θα παίξουν live στο ΑΝ Club στις 13/10/07, στο NWOBHM fest (αλλά ποιός ζει/πεθαίνει ως τότε).

 
Comment by angeliki marinou on 28 February, 2007 15:43

Δε μιλάς σοβαρά! Δεν είχα ιδέα για το NWOBHM fest! Οκ, βρήκα υλικό για γκούγκλεμα.

Θενκς για τα συμπληρωματικά στοιχεία. Εννοείται πως τα μετά 1995 άλμπουμ δεν τα έχω ακούσει και δεν ξέρω κι αν αξίζει τον κόπο. Λόγω παρελθοντολαγνείας - μάλλον.

 
Comment by uncle on 28 February, 2007 15:53
This comment has been removed by the author.
 
Comment by uncle on 28 February, 2007 15:54

Official Blitzkrieg Site.



NWOBHM Fest


Post Scriptum:
thanks uncle

 
Comment by Anonymous on 14 June, 2007 17:09

Αγαπήτε,
1ον Τοο wild to tame δεν κυκλοφόρησαν ποτέ. Όταν ο Brian Ross πήγε στους Avenger κυκλοφόρησαν το εν λόγω 7αρι.
2ον Ο Θρύλος δεν χάθηκε με το Ten Years of Blitzkrieg αφού εαν κάνεις τον κόπο να ψάξεις το Unholy Trinity θα σου φύγει το σκατό. Μιλάμε για ΥΠΕΡΓΑΜΑΩ δίσκο. Τα μετέπειτα CD και LP τους έχουν τισ στιγμές τους κι αυτά και οι Blitzkrieg έχουν φανατικούς οπαδούς ακομή και παίζουν σε φεστιβάλ αν την Ευρώπη. Επίσης στην τελευταία περιοδεία των Saxon στην Αγγλία, άνοιγαν ως Support τις συναυλιες. Τη χώρα μας επισκέυτηκαν 2 φορές και δυστυχώς ακύρωσαν την τρίτη τους εμφάνιση στο NWOBHM φεστιβάλ.-