Katatonia

Posted by dddd on Friday, April 27, 2007


Οι Katatonia δημιουργήθηκαν το 1991 στη Στοκχόλμη,της Σουηδίας από τους φίλους Anders Nyström (aka Blakkheim) & Jonas Renkse (aka Lord Seth).


Μετά από πολλές πρόβες και ύστερα από χρονικό διάστημα που ξεπερνούσε τον ένα χρόνο κυκλοφορούν το 1992 το
demo ‘Jhva Elohim Meth’. Το demo εξαντλήθηκε εν ριπή οφθαλμού γεγονός που έκανε την Dutch label Vic Records να προσεγγίσει το συκρότημα και να το επανακυκλοφορήσει σε μορφή mini-cd με τον τίτλο ‘Jhva Elohim Meth – the Revival’. Η φήμη των ανερχόμενων Katatonia απλώθηκε πολύ γρήγορα και στο line up προστέθηκε ο μπασσίστας Guillaume Le Huche (aka Israphel Wing). Έτσι σαν τρίο ξεκίνησαν και τις πρώτες live εμφανίσεις στην καριέρα τους.

Μετά από αρκετά «σκαμπανεβάσματα» γίνεται γεγονός η πρώτη επίσημη κυκλοφορία τον Δεκέμβριο του 1993 που ακούει στο όνομα ‘Dance of December Souls’, η οποία παίρνει τις καλύτερες κριτικές από την τότε μεταλλική σκηνή.

Επόμενη κυκλοφορία είναι το 10-λεπτο ‘Scarlet Heavens’, split με τους Primordial το 1996.

Την άνοιξη του 1994 γράφουν το ‘Black Erotica and Love of the Swan’ για μια συλλογή της Wrong Again records και στις αρχές 1995 κυκλοφορεί το ΕP ‘For Funerals to Comeαπό την Ιταλική Avantgarde Music.

Ο επόμενος χρόνος βρίσκει τους Katatonia σε αδράνεια. Οι Nyström & Renkse αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ανεύρεση σταθερού line up γεγονός που τους οδηγεί σε διάλυση. Ο Renkse πλέον ασχολείται με το sideproject του October Tide και ο Nyström με τους νεοσχηματισμένους Diabolical Masquerade and Bewitched.


Η επανένωση έρχεται το 1996 έχοντας πλέον σαν καινούργιο μόνιμο τρίτο μέλος τον
ex-October Tide guitarist Fred Norrman. Το αποτέλεσμα μετά από σύντομο χρονικό διάστημα είναι το ‘Brave Murder Day’ έχοντας στα φωνητικά τον Mikael Åkerfeldt των Opeth.

Στις αρχές του ‘97 κυκλοφορεί το mini-album ‘Sounds of Decay’ με τον Åkerfeldt πάλι στα φωνητικά. Επιλέον, ο Mikael Oretoft εκτελεί πλέον χρέη μόνιμου μπασσίστα και ήδη το συγκρότημα έχει αρχίσει να δουλέυει πάνω στο καινούργιο full-length album ‘Discouraged Ones’, με τον Renkse πάλι στα φωνητικά.

Το 1999 (πάλι σαν τρίο….έλεος) κυκλοφορεί το 'Tonight’s Decision'. Τον ίδιο χρόνο ακολουθεί περιοδεία στην Σκανδιναβία και οι Katatonia ανοίγουν τους Paradise Lost, έχοντας καινούργιο line up με τους Mattias Norrman on bass and Daniel Liljekvist on drums.

Το έτος 2000 συνεχίζουν τα live σε Αμερική και Πολωνία με τους Opeth και το 2001 κυκλοφορεί το πέμπτο άλμουμ τους ‘Last Fair Deal Gone Down’ μαζί με δύο singles με exclusive tracks.

Toν Απρίλιο του 2003 το έκτο cd είναι πλέον γεγονός και ακούει στο όνομα ‘Viva Emptiness’. Δύο χρόνια μετά βγαίνουν στο εμπόριο δύο άλμπουμ – συλλογές από τις εταιρείες Avantgarde Music & Peaceville με τίτλους ‘Brave Yester Days’ και ‘The Black Sessions’ αντίστοιχα. Η πρώτη (2cd) περιλαμβάνει μία ανασκόπηση στο παρελθόν από το 1992 έως το 1997 με singles, demos & compilation tracks και η δεύτερη (2cd+dvd) υλικό από το 1998 έως το 2004, καθώς και ένα live dvd από την Viva Emptiness περιοδεία στην Πολωνία.

Φτάνουμε λοιπόν στο 2006 και στο έβδομο full-length album, με τίτλο The Great Cold Distance.

Current line up:

Jonas Renkse

Anders Nyström

Fred Norrman

Mattias Norrman

Daniel Liljekvist


Δισκογραφία:

1993 dance of december souls
1996 brave murder day
1998 discouraged ones
1999 tonight's decision
2001 last fair deal gone down
2003 viva emptiness
2004 brave yester days
2005 the black sessions

2006 the great cold distance

Singles & EP’s

1993 jhva elohim meth... the revival
1995
for funerals to come
1996
scarlet heavens
1997
sounds of decay
1997
saw you drown
2001
teargas
2001
tonight's music
2006
my twin
2006
deliberation

Media:

dance of december souls - Without God
brave murder day - Murder

Criminals

4 comments:

Comment by Nikos on 27 April, 2007 20:47

P.S.:sorry για τη μλκ στα media αλλά τους έχει φάει η τρόμπα αυτούς που κάναν το site.Όποιος θέλει να ακούσει κι άλλα τραγούδια ας πάει εκεί που του λέει ο βλάκας με το κωλοδάχτυλο!

 
Comment by unclejack on 28 April, 2007 04:17

Αν και τα έχω όλα, για μένα το καλύτερο είναι το Dance....

 
Comment by rockordie on 28 April, 2007 13:25

Επιτέλους μια ποστάρα από τον Νίκο, η πολύ δουλειά τρώει τον αφέντη δεν το ξέρεις αυτό.

P.S: Ποιός βλάκας?

 
Comment by Nikos on 28 April, 2007 14:42

RoD κάνε κλικ στα media να ακούσεις το τραγούδι murder και θα δεις!