We play rock 'n' roll...

Posted by ARD on Thursday, June 14, 2007

Δεν είμαι ειδικός στο θέμα Motorhead, οπότε το χθεσινό τους live στο Λυκαβηττό το είδα κάπως από απόσταση και ίσως πιο αμερόληπτα.

Οι τύποι ήταν πολύ καλοί, ρυθμός, ένταση, παλμός και όλα τα συναφή.

Θα ήθελα, όμως, να σταθώ σε κάτι άλλο που μου ήρθε καθώς παρακολουθούσα το Lemmy να γαμεί και να δέρνει.

Τα πιο πολλά τραγούδια μου φαίνονταν ίδια, όχι με την κακή έννοια, αλλά με την καλύτερη δυνατή. Είπαμε δεν είμαι ειδήμων στους Motorhead. Θεωρώ, όμως, ότι είναι μεγάλο κατόρθωμα αυτό που αρέσκομαι να ονομάζω «Beer Rock». Δηλαδή, ατελείωτη μπύρα και φουλ Motorhead.

Απλές συνθέσεις (όχι απλοϊκές), άπαικτη κιθάρα, τέλειο rhythm section με το Lemmy να παίζει κάτι σαν μπάσο που ακούγεται σαν ηλεκτρική κιθάρα. Τέλεια επινόηση.

Δεν καταλαβαίνω, όμως, γιατί κάτι για να είναι καλό πρέπει να είναι και πολύπλοκο. Δε λέω, ωραίοι οι Maiden, ωραίοι και οι Theater, αλλά κάπου τα 8λεπτα τραγούδια με τα υπερβολικά πολύπλοκα νοήματα με κουράζουν. Ενώ ακούς Motorhead και λες ok, this is pure rock.

Τα πράγματα είναι απλά. Η μουσική είναι το πιο απλό και ταυτόχρονα το πιο ωραίο πράγμα που μας έδωσε ο καλός Metal God. Μπορείς να ακούσεις τη μουσική που επιθυμείς σχεδόν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και να νιώσεις ακριβώς όπως θέλεις να νιώσεις, να ανέβεις ή να πέσεις. Δεν είναι ανάγκη να το ζορίζουμε το πράμα.

Αυτό που τέλος πάντων προσπαθώ να πω είναι ότι, χωρίς οι Motorhead να προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο από μουσικής (συνθετικής/στιχουργκικής) άποψης, εν τούτοις είναι ένα από τα πιο σπουδαία συγκροτήματα όλης της μουσικής ιστορίας, γιατί κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα.

Δηλαδή, όπως είπε και ο Lemmy,


«We are Motorhead and we play rock ’n’ roll».


Τόσο απλά, με τόση σαφήνεια.



Για το live

Τι μου άρεσε:
- Που τα εξηντακάτι χρόνια στην πλάτη του Lemmy δεν τον έχουν επηρεάσει σε τίποτα.
- Που η βραδιά ήταν γεμάτη pure rock ‘n’ fuckin roll
- Που δεν άναψαν τα ηλίθια καπνογόνα παρά μόνο για λίγο στο Ace Of Spades.
- Που η συναυλία έγινε στο Λυκαβηττό και όχι στην αποθήκη της ξιφασκίας
- Που είχε άνετο χώρο στάθμευσης.
- Που δέκα λεπτά μετά την έναρξη άνοιξαν οι πόρτες και μπήκαν τζάμπα όλοι όσοι είχαν ξεκινήσει για τα βραχάκια. Στο θέατρο δεν είχε πολύ κόσμο (βία 3.000), αλλά τα βραχάκια ήταν sold out.

Τι δε μου άρεσε:
- Που η μπύρα στην καντίνα έξω από το θέατρο έκανε 1,70 και μέσα έκανε 3,50.
- Που ο τύπος στην αποπάνω σειρά είχε πιει όλη την ετήσια παραγωγή της ελληνικής ζυθοποιίας και παραλίγο να πέσει πάνω μου (πάλι καλά που δε με κατούρησε)
- Που όσοι ήθελαν να κατουρήσουν, αντί να πάνε στις τουαλέτες του θεάτρου, πήγαιναν στην τελευταία σειρά, πάνω πάνω, και την αμόλαγαν εκεί.
- Που όσοι ήθελαν να μπουν με μπουκάλια νερό έπρεπε να αφαιρέσουν τα καπάκια, αλλά εντός του χώρου μπορούσαν να αγοράσουν μεγαλύτερα μπουκάλια με νερό, τα οποία είχαν καπάκια.
- Που δεν έπαιξαν το Orgasmatron και το The Chase Is Better Than The Catch

Τρελές ατάκες Lemmy:


We love Greece, it' s a great country. Man, you have the best strippers' clubs in the whole fuckin' world! And they stay open until 6 o' clock in the fucking morning!


Last time we were in Greece you won the European Cup. We couldn't get a fucking drink. You drank it all!

11 comments:

Comment by toolman on 14 June, 2007 17:41

respect!
πάντως νομίζω οτι για motorhead δεν αξίζει να πληρώσει κανείς εισητήριο, αφού όλοι τσάμπα μπαίνουν είτε με ντου είτε με άλλο πιο πολιτισμένο τρόπο.

 
Comment by Xavier on 14 June, 2007 18:04

Καλά τα απλά, καλά και τα πολύπλοκα, αλλα καλύτερα απ'ολα οι Motorhead.

Περι ορέξεως...

 
Comment by vpapanik on 14 June, 2007 18:42

Τα 48 ευρώ που ζητούσε η DidiMusic σου άρεσαν ή όχι ; Εγώ δεν πήγα μόνο για αυτό το λόγο.

 
Comment by guitarlikas on 14 June, 2007 19:57

Η ατάκα του για το Euro ήταν κορυφαία :)

 
Comment by rockordie on 14 June, 2007 21:33

Ωραίο review, δοσμένο από άλλη οπτική.

Μην ξεχνιέσαι vpapanik ο φίλος Alroud είναι από χάμω, εκεί το εισιτήριο έκανε μόνο 45€.
Μόνο εμείς είχαμε το προνόμιο να πληρώσουμε 3€ παραπάνω γαμησιάτικα.

 
Comment by dddd on 14 June, 2007 22:27

Μόνο ένα κομμάτι τους μ'αρέσει το Sacrifice...και αυτό γιατί είναι metal!

 
Comment by ARD on 15 June, 2007 07:37

@vpapanik, rod Όταν είχα γράψει για το live τους σε αυτό το post είχα αναρωτηθεί γιατί εσείς οι αποπάνω πληρώνετε 48€ ό,τι κι αν κάνετε, ενώ εμείς οι αποκάτω πληρώνουμε 40€ προπώληση, 45€ ταμείο, τζάμπα στο τρίτο τραγούδι.

 
Comment by rockordie on 15 June, 2007 13:59

Το θυμάμαι στο σχόλιο και σου είχα πει ότι εμείς οι "βόρειοι" είμαστε πλούσιοι.
Πάντως εγώ ούτε τα μισά δεν θα έδινα για να πάω.

 
Comment by Άκης Καπράνος on 27 June, 2007 18:39

Η προηγούμενη εμφάνιση τους (νομίζω το 2001; 2002;) είναι αυτή που θυμάμαι περισσότερο. Απο τις πιο ωραίες μου βραδιές, χωρίς αμφιβολία...

 
Comment by Mr.Fixit on 01 July, 2007 03:04

22/07/2002 htan h proigoumenh emfanish, pali sto lykavhtto. Ektos an ennoeis thn endiamesh sto festival-farsokwmwdia sthn plaz Alimou (oute kai 8ymamai pws to legane-Athens Open Air?). Alla de nomizw na htan auth mia apo tis pio wraies sou vradies.
Twra peri synaulias, apo mena ta ekshs:
a)Thelei para polla kila orxeis na vgeis sth skhnh me ena kommati pou xei yparksei mono se mia syllogh sou sta mid-80's.An8rwpoi me poly va8eia motorheadikh gnwsh kai latreia, prin to refrain den phrane xampari.
b)Profanws,se ka8e synaulia Motorhead,einai protimotero na akouseis to "The Hammer" h to "Shoot You In The Back" para to "Just Cos You Got The Power".Apo kei omws katalavaineis poso starxidisths einai autos o an8rwpos.Ekeinh th mera den i8ele na paiksei auta pou perimename emeis nte.Oute "Orgasmatron", oute "The Chase" oute tpt.
c)Xarhka toso poly pou epaikse th diaskeuh se Thin Lizzy,gia na mh nomizoun merikoi oti oi Motorhead einai leei...xevi metal.

 
Comment by spacefreak on 06 July, 2007 16:06

Τους έχω δει live πάνω από 15 φορές με πρώτη, το 1982 στο "Iron fist tour" με τον Fast Eddie. Η φετεινή στο Λυκαβητό ήταν η χειρότερη. Το group εντελώς διεκπαιρεωτικό (σχεδόν δημόσιοι υπάλληλοι) και το κοινο λιγοστό και από κουρασμένο έως ψόφιο. Θα το σκεφτώ αν θα ξαναπάω γιατί μου έδωσαν την εντύπωση ότι η χημεία κάπου χάλασε...